”Guvernul a făcut mult mai mult decât a rezolva problemele legate de Declaraţia 600 – a simplificat radical procedura, reformând din temelie sistemul de declarare şi plată a taxelor pentru veniturile independente. Priorităţile esenţiale sunt SIMPLIFICAREA, prin reducerea masivă a numărului de formulare, declaraţii şi plăti şi DEBIROCRATIZAREA, prin trecerea rapidă la operaţiuni efectuate integral online”, a declarat deputatul PSD de Maramureş, Gheorghe Şimon. Astfel, contribuabilul va depune o singură declaraţie în loc de şapte, iar Declaraţia unică, ce înlocuieşte şapte formulare fiscale – inclusiv Formularul 600 – are ca dată limită de depunere 15 iulie.
Prin reforma fiscală 2.0 se stabileşte un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile, în loc de cinci termene de plată, ca acum. Contribuabilii care depun declaraţia unică online şi plătesc anticipat până la 31 iulie au o reducere de până la 10%. Pentru cei care depun declaraţia pe formular de hârtie, la ghişeu, reducerea este de 5%. Plăţile se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent, pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS. Mai mult, a fost eliminată obligaţia plăţilor anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate face plăţi oricând în cursul anului şi, astfel, îşi poate planifica şi utiliza eficient resursele financiare. Numărul celor care trebuie să depună formularul unic este estimat la 1 milion, pe toate categoriile, la nivel naţional, a arătat parlamentarul Gheorghe Şimon.
Prin debirocratizare, online-ul devine esenţial în relaţia contribuabil-organ fiscal. Din 2019, obiectivul este eliminarea formularelor pe hârtie. Contribuabilii îşi vor depune declaraţia şi vor face plăţile online, fără să se mai deplaseze la ghişeele ANAF. Sistemul nou următoarele modalităţi electronice: SPV – spaţiul privat virtual, care foloseşte sistemul de identificare prin utilizator şi parolă; E-guvernare – semnătură electronică bazată pe certificat calificat; completarea cu asistenţa ANAF şi a Primăriei a formularului unic inteligent şi transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul primăriei, fie prin SPV fie prin e-guvernare.
Se doreşte stimularea depunerii declaraţiei unice prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), prin acordarea diferenţiată a bonificaţiilor la plată. Astfel, cei care depun declaraţia prin SPV vor beneficia de bonificaţii mai mari decât cei care depun declaraţia în format hârtie. În acest mod, contribuabilul îşi stabileşte singur obligaţiile de plată, fără intervenţia organului fiscal. Mai mult, contribuabilul poate rectifica declaraţia unică în funcţie de evoluţia activităţii desfăşurate pe parcursul anului. Încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute (1.900 lei x 6 x), faţă de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent, a subliniat deputatul PSD, Gheorghe Şimon. (a.b.m.)