La şedinţa ordinară din luna februarie, Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a alocat cîte 50.000 de lei pentru fiecare GAL, lucru care nu s-a reuşit în anii trecuţi. Grupurie de acţiune locală sînt asociaţii care ajută comunităţile locale cu fonduri europene.
Gheorghe Motoc, preşedintele Grupului de Acţiune Locală Valea Izei – Moisei, a arătat că acest GAL cuprinde nouă comune şi două oraşe: Strâmtura, Rozavlea, Şieu, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Săcel, Moisei, Vişeu de Jos, Dragomireşti şi Săliştea de Sus. Au fost înfiinţate asociaţii de creştere a animalelor în Rozavlea, Botiza, Moisei şi Şieu. A fost dezvoltată piaţa din Strîmtura (investiţie de 200.000 euro). A apărut o curăţătorie de covoare în Moisei (40.000 euro). La Rozavlea, cu 40.000 euro, a fost finanţată o activitate suport pentru interpretare artistică şi spectacole. Investiţii în infrastructura socială – Şcoala Gimnazială în Şieu – de 30.000 de euro. Schimbare casă de locuit în structură cu destinaţie turistică în Vişeu de Jos – 90.000 euro. Înfiinţare de noi servicii de izolare a construcţiilor din mediul rural, Săcel – 36.000 euro.
Din partea Grupului de Acţiune Locală Mara-Gutâi a vorbit managerul Denisa Covrig, care a arătat că asociaţia cuprinde 13 comune şi oraşul Cavnic. ”Am lansat zece apeluri de selecţie cu o valoare de 1,76 milioane de euro. Au fost selectate 16 proiecte, în valoarea publică de 1.242.000 de euro, care au fost depuse la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale. Am finanţat un centru de zi în Deseşti, cinci pensiuni în Onceşti, Deseşti, Bârsana şi Văleni, un service auto în Cavnic, o spălătorie şi o vulcanizare în comuna Onceşti şi opt proiecte la primării (Călineşti, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Săpânţa, Giuleşti, Remeţi, Bârsana, Onceşti, fiecare cu câte cel puţin un proiect de circa 70.000 de euro).
GAL-ul Mara-Natur cuprinde 17 unităţi administrativ-teritoriale din Ţara Lăpuşului şi o parte din Ţara Chioarului. Managerul Florin Avram: „Am adus 2,6 milioane euro, pe opt măsuri de finanţare. Există 9 primării cu proiecte depuse (Suciu de Sus, Recea, Copalnic, Cerneşti, Groşi, Lăpuş, Săcălăşeni, Coaş şi Groşii Ţibleşului, cu 42.000 euro fiecare). Avem şi proiecte depuse de mediul privat, de 300.000 euro”.
GAL-ul Maramureş-Vest cuprinde 15 UAT-uri. Titel Caoşan: ”Doar în august 2017 am reuşit să facem animarea teritoriului, mergând din UAT în UAT pentru a prezenta modificările de strategie. La prima strigare, doar trei administraţii locale au venit spre noi. Nu avem bani foarte mulţi, câte 28 .000 de euro pentru fiecare UAT, pentru mici proiecte de infrastructură sau pentru cofinanţarea altor proiecte mai mari. La IMM-uri, ne-am axat pe locurile de muncă şi pe măsuri inovative. În 2018, va fi „bătaie” pe finanţarea non agricolă. Acum avem deschide trei sesiuni, am estimat în jur de zece proiecte, dar cred că vom avea depuse 20 sau 30 de proiecte”.
La şedinţă au participat preşedintele Gabriel Zetea şi vicepreşedintele Doru Dăncuş – Consiliului Judeţean Maramureş este membru în fiecare GAL. (A.B.M.)