Fermierii care doresc să primească subvenţie de la APIA după terenurile şi animalele deţinute trebuie să respecte un calendar exact stabilit de autorităţile centrale. Pe parcursul acestora, solicitanţii trebuie să-şi depună cererea de plată, să demonstreze că sunt eligibili, dar şi să-şi încaseze banii.
Prima etapă, adică cea de depunere a cererilor de plată, a început deja în 1 martie şi se va încheia la jumătatea lunii mai, fără a suferi însă vreo prelungire a termenului. Florin Urs, directorul executiv al APIA Maramureş, explică: „Etapele care se vor desfăşura în acest an sunt următoarele: între 1 martie-15 mai se face depunerea cererilor de plată. Aici se face următoarea precizare, ca şi anul trecut şi în 2018 nu vor fi perioade de prelungire a acestui termen. De asemenea, fermierii pot depune doar o singură cerere unică de plată indiferent dacă deţin suprafeţe în aceeaşi localitate, sau în locuri diferite de pe teritoriul României. Această cerere o depun fie la locul de domiciliu, fie acolo unde suprafeţele sunt preponderente. Aici pot opta. Cine sunt beneficiarii plăţilor: persoane fizice, persoane juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, care desfăşoară o activitate agricolă şi sunt utilizatori de suprafeţe agricole, le exploatează, deţin şi cresc animale. O altă precizare deosebit de importantă este aceea că terenul agricol pe care fermierul îl solicită la APIA trebuie să se afle la dispoziţia acestuia, la data depunerii cererii, iar documentul respectiv, la rândul lui, trebuie să fie valabil şi legal la acea dată. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentului aparţine fermierului sau entităţilor care emit aceste documente. Ca să dau un exemplu clar, un document privind utilizarea terenului, ce atestă eligibilitatea suprafeţei, adică de a da sau a nu da subvenţie, este înscrierea suprafeţelor agricole, a animalelor, în registrul agricol. Adeverinţa se emite de către primărie, iar responsabilitatea legalităţii şi valabilităţii acestui document aparţine atât persoanei juridice care l-a emis, cât şi fermierului ce a declarat acele date în baza cărora s-a emis adeverinţa respectivă”.
Din luna iulie se efectuează controlul

Reprezentanţii APIA trec la etapa a doua a procesului de acordare a subvenţiilor, începând din vară. Astfel, ei vor verifica faptic, adică în teren, cele declarate de solicitaţi în cererile depuse în primăvară: „După preluarea cererilor, următoarele etape sunt: 1 iulie -1 octombrie 2018 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată care vor fi extrase în eşantioanele de control clasic, pe teren, sau prin teledetecţie. Tot atunci se vor verifica şi anumite obligaţii specifice schemelor şi măsurilor aplicate, iar unele dintre ele, după caz, vor fi verificate în iarna, sau primăvara anului viitor. Între 16 octombrie şi 30 noiembrie, care este următoarea etapă, se va efectua plata avansului pentru cererile anului 2018. Începând cu 1 decembrie, până la 31 martie 2019, se va efectua plata finală ca diferenţă între drepturile fermierului stabilite în baza cererilor de plată şi avansul acordat. Legislaţia în baza căreia se acordă aceste plăţi ca măsuri de sprijin este în primul rând cea europeană, transpusă mai apoi în legislaţia naţională. Sunt patru sau cinci acte normative româneşti care reglementează aceste drepturi”, mai spune directorul.