Centrul de Activităţi pentru Copii din cadrul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus are un scop nobil, pe care îl urmăreşte zi de zi, dar şi în momente cu semnificaţie aparte. Copiii ce beneficiază de serviciile Centrului provin din familii mai puţin favorizate de soartă, familii monoparentale sau având situaţii materiale speciale. De aceea, la Centrul de Activităţi, pe lângă temele pentru şcoală pe care le realizează zilnic şi activităţile creativ-educative, se urmăreşte în permanenţă oferirea unui strop de bucurie şi crearea unui climat cald, de încredere, pentru fiecare copil.
Începutul lunii martie a fost un prilej pentru copii de a-şi arăta dragostea şi preţuirea faţă de fiinţa cea mai dragă. Gândul lor s-a îndreptat înspre persoana care îi creşte şi le poartă de grijă, fie ea mamă sau nu. Dar, mai mult decât atât, copiii au fost învăţaţi că pot, ei înşişi, prin munca lor, să ajute o persoană aflată în nevoie.
Pentru 1 martie, copiii, îndrumaţi de Camelia Gherheş, Doina Galbăn şi Rodica Brăgău, au creat mărţişoare din flori, hârtie şi chiar materiale reciclabile. O parte dintre acestea au făcut obiectul acţiunii ”Mărţişor de ajutor”, organizată împreună cu Clubul Rotary Vişeu de Sus. Mărţişoarele au fost puse la dispoziţia Clubului Rotary, care le-a valorizat alocând fonduri pentru o acţiune umanitară. Alte mărţişoare au fost oferite copiilor de la grădiniţa ”Veronica”, în cadrul unui proiect organizat chiar de 1 martie.
Întreaga săptămână ce a urmat a fost una plină de activităţi şi ateliere creative care au adus bucurie copiilor, la gândul că pregăteau ceva special pentru 8 martie. Felicitări cu flori 3D, trandafiri, crini şi garoafe din hârtie colorată, cântece şi poezii repetate până la memorare, toate acestea au însemnat pregătiri pentru ziua mamei… sau, în unele cazuri, ziua celei care le poartă de grijă şi pe care o consideră mamă. Psihologul Camelia Gherheş a avut grijă să adapteze versurile pentru a se plia pe situaţia fiecărui copil în parte.
Joi, 8 martie, Centrul de Activităţi a fost sediu al emoţiei, al bucuriei şi al recunoştinţei. În prezenţa membrilor familiilor, copiii au susţinut programul pregătit, le-au mulţumit acestora pentru grija ce le-o poartă zi de zi şi le-au oferit florile confecţionate de ei. La finalul programului artistic, directorul instituţiei, dr. Anuţa Pop (care, la rândul său, s-a implicat activ în toate acţiunile din această perioadă), a oferit tuturor femeilor prezente câte un buchet de flori.
Încă o dată, s-a dovedit că dragostea şi implicarea personalului inimos al Centrului s-a imprimat şi asupra acţiunilor şi comportamentului copiilor, şi împreună au reuşit să ofere familiilor din care aceştia provin un strop de bucurie: bucuria de a vedea realizările celor mici, pornite din dragostea şi recunoştinţa pe care le-o poartă.