Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Maramureş a început procesul de preluare a cererilor pentru acordarea subvenţiilor către fermieri pe anul în curs. Solicitanţii, însă, trebuie să cunoască mai multe aspecte legate de depunerea cererilor, care sunt obligatorii pentru o înregistrare reuşită. În caz contrar, fermierii se pot trezi că au ratat schemele de plată pe acest an.
Schemele de plăţi directe sunt acum mult mai multe faţă de cele din fostul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. Florin Urs, directorul executiv al APIA Maramureş, ne-a explicat: „Depunerea şi preluarea cererilor pentru campania din anul 2018 a început. Schemele de plăţi directe după 2014 s-au diversificat în sensul că există mai multe forme faţă de plata unică pe suprafaţă, derulată în perioada 2007-2013. Astfel, avem plata pentru tinerii fermieri, plata pentru bune condiţii agricole şi de mediu, plata pentru înverzire, sprijinul cuplat, atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, precum şi o schemă pentru micii fermieri, cei care beneficiază de plăţi până într-o sumă de maximum 1.250 euro/hectar. Totodată, tot prin APIA se gestionează şi o parte din măsurile de dezvoltare rurală, din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală şi anume: Măsura 10 – agro-mediu şi climă, Măsura 11 – agricultura ecologică şi plăţile pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale. Pentru o bună organizare a întregii perioade de preluare a cererilor, după modelul anilor trecuţi, şi în acest an, fermierii sunt programaţi să se prezinte la centrul judeţean APIA”.
Aproape 35.000 cereri depuse anul trecut
Numărul fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe diferite scheme de plată anul trecut a fost de 34.000. Dintre aceştia, majoritatea au şi primit banii alocaţi: „Anul trecut au depus cereri de plată la APIA 34.875 de fermieri, din care 55 de cereri au fost invalidate din diverse motive, iar diferenţa de 34.820 fermieri au fost programaţi să se prezinte în acest an. Sigur, că la acest număr pot exista şi variaţii, cu plus sau minus, în sensul că se pot prezenta toţi, sau mai mulţi, până la urmă ţine de dorinţa fiecăruia şi de faptul că unii dintre fermieri, fiind mai în vârstă, nu se mai prezintă din diferite cauze. Am constatat un fenomen de reducere, de la un an la altul, a numărului fermierilor în vârstă, din cauza mortalităţii, care se manifestă în rândul lor”, a mai spus directorul APIA.
Important: fermierii trebuie să respecte programările!

Pentru ca întreg procesul de preluare a cererilor de la fermieri să decurgă fără probleme, aceştia trebuie să respecte programările stabilite iniţial. Mai mult, este necesar ca ei să prezinte toate documentele obligatorii. În caz contrar, riscă să rămână fără bani în acest an: „Foarte important este şi faptul că solicitanţii trebuie să se prezinte la ora şi data stabilită, la funcţionarul de la centrul judeţean sau local la care au fost alocaţi, pentru a evita aglomerările în perioadele de depunere, dar şi pentru a reuşi o depunere şi preluare de calitate a cererilor. Acest lucru este precizat în invitaţia trimisă către fermier. În cererea de plată sunt precizate mai multe scheme şi măsuri pentru care ei pot să aplice, în funcţie de suprafeţele pe care le au, de animalele pe care le deţin, pot opta pentru una, două sau mai multe din aceste scheme de plată. Li se aduce fermierilor la cunoştinţă, inclusiv prin invitaţia de depunere a cererii, documentele pe care trebuie să le prezinte odată cu depunerea cererilor. Sunt astfel documente obligatorii, ce se referă la cartea sau buletinul de identitate, paşaportul, certificatul de înregistrare dacă este persoană juridică, sau PFA, ori întreprindere familială sau individuală, împuternicire dacă cererea se depune prin reprezentanţi. Foarte important este şi aceea că împuternicirea pentru persoanele fizice trebuie făcută la notar. În cazul persoanelor juridice, împuternicirea se face prin delegaţie a persoanei care reprezintă legal entitatea respectivă. Un alt document obligatoriu este acela prin care dovedesc că deţin un cont bancar activ, deschis la o bancă pe teritoriul României, dar şi documentele privind utilizarea terenului. Deci toate acestea sunt documente obligatorii. De asemenea, în cazul utilizării pajiştilor permanente există o altă serie de documente pe care fermierii trebuie să le prezinte, iar cei care deţin terenuri închiriate de la agenţia domeniilor statului, legislaţia prevede şi pentru aceştia un anumit tip de documente. Pe de altă parte, în funcţie de specificul schemei, fermierii trebuie să aducă la depunerea cererii de plată, sau într-un anumit termen, după caz, documentele generale sau specifice prevăzute de legislaţie. Un alt lucru la fel de important este şi acela că atunci când fermierul se prezintă la APIA pentru încheierea cererii unice, el trebuie să solicite de la funcţionarul care-i verifică dosarul un număr de înregistrare. Deci este foarte important să nu plece acasă fără număr de înregistrare. Acesta face dovada că omul a depus cererea şi poate beneficia de plăţi! Dacă nu deţine acest număr de înregistrare, atunci înseamnă că pentru anul 2018 nu a depus cerere şi, în consecinţă, nu va putea beneficia de plăţi. Revenirile ulterioare, după data limită de depunere, sunt tardive”, a conchis Florin Urs.