Procurorii să fie aleşi

1
281
Editorial Graiul Maramureşului

Propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, este noul motiv de luptă politică. Preşedintele a reacţionat prudent, va analiza raportul ministrului Justiţiei, dar opoziţia şi strada protestează, cerînd demisia lui Tudorel Toader. Este un nou examen al democraţiei, o posibilă soluţie fiind schimbarea legii, astfel ca procurorii să fie aleşi de popor!
Ministrul justiţiei a întocmit un raport negativ despre activitatea şefei DNA şi cere revocarea acesteia din funcţie. Codruţa Kovesi ar fi avut un comportament neprofesionist în 20 de cazuri, de exemplu: i-a lăudat pe procurorii reclamaţi, în loc să-i cerceteze disciplinar. Opoziţia se pronunţă pro DNA, considerînd că nu există motive de revocare. Raportul ministerial va fi analizat de CSM şi de preşedinte, pentru a decide. Klaus Iohannis nu se grăbeşte, şi bine face, însă e greu de crezut că-şi va schimba părerea, după ce a lăudat DNA în repetate rînduri, spunînd că reclamaţiile împotriva procurorilor nu-s credibile, fiind făcute de „penali”, adică de persoane acuzate de infracţiuni. Preşedintele ar trebui să respecte prezumţia de nevinovăţie şi, chiar dacă „penalii” sînt vinovaţi, procurorii au obligaţia să respecte procedurile de cercetare penală. Răgazul cerut de preşedinte va fi folosit pentru a analiza managementul lui Kovesi.
Am mai trecut prin momente în care o persoană a rupt societatea, iscînd proteste. Afirmaţiile de tipul „Toader este de partea infractorilor”, sau „DNA dovedeşte performanţă” nu sînt credibile, avînd în vedere că cele 20 de acuzaţii aduse direct şefei DNA, nu Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Schimbarea ţintei este menită să creeze confuzie între şef şi instituţie.
Raportul ministrului Justiţiei a fost trimis la CSM şi Preşedinţie (presa încă nu l-a primit). Aşteptăm să citim cum a pus Kovesi în pericol activitatea DNA. Dintr-o înregistrare a şedinţei, ştim că procurorul-şef îi îmboldea pe subalterni să fie curajoşi şi să deschidă dosare cu rezonanţă. N-ar fi trebuit să fie agresivă, ci să-i îndemne să ancheteze respectînd Codul de procedură penală şi să ia în seamă şi dovezile în apărarea corupţilor, nu doar acuzaţiile.
Kovesi a fost o apărătoare pro domo a independenţei justiţiei şi a statului de drept, reclamînd acţiunile politicienilor de subminare a acestor valori. A vorbit împotriva legilor justiţiei, a cerut să nu fie promulgate, ba chiar a criticat Parlamentul (partidele de la putere), în acest fel subminînd statul de drept şi iscînd conflicte constituţionale. A avut obiecţii chiar şi la deciziile Curţii Constituţionale, contestaţiile sale au avut iz sfidător. Kovesi-DNA a invitat presa la arestările sonore, afectînd imaginea unor persoane mai tîrziu achitate. N-a avut răbdare, a preferat să facă publice informaţii din rechizitorii, cu toate că prin Constituţie cetăţenii au dreptul la apărare şi la propria imagine. A permis spectacolul cătuşelor, prezumţia de nevinovăţie fiind desconsiderată, iar drepturile omului, neluate în seamă.
Este păcat că un om tînăr, numit la DNA fără să aibă experienţă profesională în sistem, n-a susţinut democraţia. Însă a băgat spaima în infractori, dar acest succes deteriorează încrederea în justiţie, scăzută în ochii opiniei publice. Kovesi a profitat că procedurile penale nu sînt precise, aşa că va scăpa şi nu va fi cercetată penal nici ea şi nici procurorii gen „Portocală”, care au falsificat probe şi au creat denunţuri mincinoase. De aceea şi-a permis DNA să sfideze statul de drept şi democraţia.
Dacă şefa DNA nu va fi revocată, este obligatoriu ca Parlamentul să modifice legea de organizare şi funcţionare a parchetelor, iar dacă preşedintele şi CSM nu vor lua nici o măsură de revenire la statul de drept, atunci ar fi cazul ca legea de organizare a statului să fie modificată, în sensul ca judecătorii, procurorii şi poliţiştii să fie aleşi de populaţie, precum în Statele Unite!

1 COMENTARIU

  1. Adevarul este ca Declaratia de presa a lui Tudorel a fost elaborata de orcii si oarcele in laboratoarele armatei batrinului varan.
    CSM si Presedintia n-ar trebui s-o bage prea mult in seama ci s-o faca rapid praf si pulbere. Ca nu-i foarte greu sa-ti bati pur si simplu joc de aceasta opera hazlie, dupa care K este cel mai periculos dusman/adversar al statului roman: incalca Constitutia, se uita de sus, adica de la statura ei de baschetbalist la nimicarnitele pesediste din CCR, da cu Parlamentul si Guvernul de-a dura si le impiedica sa lucreze, incarcereaza infractorii neamului, vorbeste de rau, defaimeaza si calomniaza sumpa noastra tara si pe conducatorii ei in strainatate,…
    Adevarat ete ca Justitia de azi, ca si doamna K sunt creatii ale lui Basescu cel Ticalos, care si-a facut, in punctele ei esentiale, o Justitie proprie, dupa cum a crezut el de cuviinta, adica strimba, sleampata si chioara. La sfirsitul domniei sale, cind Procuratura, dind ceva semne de independenta, a inceput sa muste si din Putere si din Opozitie, Basescului nu i-a convenit si s-a intors cu furie impotriva propriei sale creatii, smardind-o crunt. Normal ar fi fost ca presedintele Iohannis, s-o indeparteze din functie pe doamna K, sau cel putin in 2016 sa nu-i mai accepte nominalizarea, s-o puna la adapost de furia care iata acum a si ne-a lovit. Totul este un mic si stingaci foc de paie, aprins in subteranele mediei jefuitorilor tarii, care vor nici mai mult nici mai putin decit inversarea rostului Lumii, adica crearea posibilitatilor de a aresta ei procurorii. Ca prea se opun dorintei lor de a jefui liber!
    Nu-i lipsit de interes indemnul atorului de modificare a Constitutiei.
    S-a schimbat principiul conducerii unice, foarte eficient!, cu un ametit principiu al separatiei puterilor in stat. Ametit? Pai cum este? Avem o separatie reala a puterilor in stat? PSD este condus de Dragnea. Nu-i asa. Dar cum este? Nu se vede clar faptul ca Dragnea ii indeparteaza pe toti aceia care vor sa-l ajute sa conduca? PSD a cistigat alegerile. Partidul conduce Palamentul si Guvernul. Daca partidul va ajunge sa conduca si Justitia, nu avem partidul unic? Condus de Dragnea. Ce separatie a puterilor este asta?
    Alegem parlamentul, care elaboreaza dor legilor, alergem presedintele, care face executivul si guverneaza independent, alegem CSM care-si organizeaza justitia independenta. Si ca sa nu irosim eficienta principiului conducerii unice, Presedintele vegheaza la bunul mers al lucrurilor. Ajunge Dragnea presedinte, ghinion! La urmatoarele alegeri, daca intre timp nu ne prapadeste Dragna, cascam ochii mai bine.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.