Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a pichetat miercuri sediul Ministerului Muncii din Bucureşti, judeţul nostru fiind reprezentat chiar de către prof. Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş. Decizia a fost luată după ce federaţia a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României. FSLI avertizează faptul că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce în curând la proteste de amploare în întreaga ţară. Printre solicitările federaţiei se află: modificarea OUG 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit; renegocierea Legii cadru nr. 153/2017 prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare; majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde şi pentru personalul nedidactic; modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor; modificarea Legii pensiilor astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard.
Nu există nicio variantă de a rediscuta grila salarizării
Reporter: Aţi reprezentat judeţul nostru la pichetarea de miercuri a sediului Ministerului Muncii, organizată de FSLI. Câţi sindicalişti au participat?
Prof. Ioana PETREUŞ: Miercuri, 21 februarie, într-o atmosferă de nemulţumire totală faţă de situaţia actuală din învăţământ a avut loc pichetarea sediului Ministerului Muncii de către membrii Colegiului Naţional şi membrii de sindicat din Bucureşti. Au participat aproximativ 200 de persoane.
R.: Aţi reuşit să obţineţi ceva în urma acestei manifestări?
Prof. I.P.: Delegaţia FSLI invitată la discuţii de către doamna ministru L.O. Vasilescu a propus să fie discutate următoarele probleme: grila de salarizare, încadrarea, regulamentul pentru sporuri şi pensionarea anticipată. După pichetare şi discuţiile purtate, doamna ministru a acceptat ca trei dintre cele patru probleme ridicate să fie discutate. Este vorba de reîncadrare şi s-a angajat că va lua legătura cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi soluţii prin care să se regleze toate salariile care acum prezintă anomalii. S-a angajat, de asemenea, că va încerca să găsească o soluţie pentru regulamentul privind sporurile. Aceasta este o altă nemulţumire, iar atunci când se va discuta de Legea pensiilor o să se găsească o formulă pentru a apărea un factor de corecţie cât mai mic, astfel încât profesorii cu probleme de sănătate care vor să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard să nu fie penalizaţi, aşa cum se întâmplă în prezent. În ceea ce priveşte grila salarizării, s-a spus că, în acest moment, nu există nicio variantă de a rediscuta grila pentru că sunt corelate domeniile ocupaţionale şi acest lucru nu mai poate fi discutat în acest moment.
“Sindicatele nu abandonează ideea de a organiza forme de protest, mergând până la întreruperea activităţii”
R.: Într-un comunicat al FSLI se precizează faptul că, în lipsa unui dialog social, vor fi demarate proteste de amploare la nivel naţional. Ce vor presupune acestea?
Prof. I.P.: Reamintesc că decizia de pichetare a fost luată după ce federaţia noastră a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României. Întrucât Primăria Capitalei nu a autorizat pichetarea de joi, 22 februarie a.c., de la Ministerul Muncii, membrii Colegiului Naţional s-au întrunit joi, la ora 11, alături de alţi membri FSLI, în faţa sediului central al PSD. Aici, o delegaţie a prezentat problemele angajaţilor din învăţământ domnului Valentin Păduroiu, consilier cancelarie secretar general adjunct, fiindu-i înmânată şi o adresă către preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
R.: Care e părerea dumneavoastră vizavi de situaţia actuală din Educaţie?
Prof. I.P.: Cred că, în ceea ce îi priveşte pe salariaţii din Educaţie, s-a mers prea departe şi de această dată, şi aici mă refer în contextul Legii Salarizării Unitare a bugetarilor. Discrepanţe între bugetari au existat dintotdeauna, dar acum avem şi între salariaţii aceluiaşi sistem. De exemplu, colegi cu aceleaşi studii, aceeaşi vechime, acelaşi grad didactic au salarii diferite. Mai mult, un cadru didactic necalificat are salariu mai mare decât cel calificat şi cu grade didactice. Şi exemplele pot continua. E dezamăgitor ce se întâmplă cu angajaţii unui sistem considerat prioritate naţională. În aceste condiţii, sindicatele nu abandonează ideea de a organiza forme de protest, mergând până la întreruperea activităţii dacă colegii noştri vor fi de acord şi vom insista pentru o poziţionare mai bună în grila de salarizare.