Statul tare şi statul moale

0
240
Editorial Graiul Maramureşului

Afacerea Microsoft este un semnal de alarmă că statul român tinde să cadă în anarhie, de vreme ce 9 miniştri din două guverne la rînd au produs o fraudă bugetară de circa 67.000.000 euro. Absenţa principiului duce la nedreptate şi la dezordine socială. Justiţia a intervenit tîrziu în acest caz, nu mai poate să-i cerceteze pe vinovaţi, dar Guvernul şi Parlamentul sînt puteri care pot să ia măsuri cel puţin administrative pentru ca jaful bugetar să fie oprit. Dacă PSD+ALDE nu declanşează o campanie anticorupţie, îşi vor pierde credibilitatea în faţa alegătorilor!
Scopul statului este să instaureze dreptatea, mai întîi prin intermediul Justiţiei, iar dacă aceasta nu este eficientă, prin metode legislative şi guvernamentale de îndreptare a sistemului. Strunga din gard trebuie astupată, pentru a apăra livada de hoţi! Dacă o instituţie nu acţionează cu dreptate, cum a fost cazul ministerelor în afacerea numită nepotrivit Microsoft, mecanismul de control trebuie să fie revizuit, astfel ca infracţiunea de deturnare de fonduri să fie depistată rapid. Starea de lucruri nu este dreaptă dacă vreo cîţiva corupţi beneficiază de avantaje la distribuirea bunurilor!
Piaţa programelor de operare este monopolistă, există un singur producător mondial, dar foarte mulţi distribuitori care importă licenţele şi le vînd la ce preţ vor, prin adăugarea la pachetul standard a unui aşa-zis serviciu. Guvernul putea să testeze piaţa, să ceară oferte de la mai mulţi distribuitori, dar nu a făcut-o, ci a favorizat firmele de casă. Afacerea Microsoft este doar vîrful aisbergului, căci în teritoriu se risipesc sume uriaşe de bani pe computere şi programe, pe harduri şi softuri, la preţuri duble-triple faţă de piaţă. Cînd e vorba să sifonezi fonduri bugetare, imaginaţia devine explozivă! Poţi închiria programe de calculator la preţ mai mare decît dacă le-ai cumpăra cu totul. Alte instituţii de stat se dotează cu computere performante („rachete”), de 15.000-20.000 lei pe bucată, cu toate că le folosesc pentru treburi curente, de contabilitate sau redactare, ceea ce pot realiza la fel de bine cu un computer de o mie de lei. Unităţile administrative de stat achiziţionează prin licitaţie publică laptopuri superperformante, la preţuri astronomice (15.000 de euro), de 15 ori mai mari decît pentru un laptop obişnuit. Cazurile de acest fel sînt foarte numeroase, consultarea unui specialist în informatică ar reduce cheltuiala statului. O verificare se poate face mereu.
În cazul licenţelor de operare, preţul corect este şi mai dificil de stabilit. Instituţiile de stat afişează preţul cu care au cumpărat 30 de sisteme Windows: 800 lei/bucată. Dar la distribuitorul din oraş preţul este de numai 549 de lei, iar la magazinul electronic, 599 lei/bucată. Ceea ce arată că nu doar în cazul Microsoft sînt aranjate preţurile prin dublarea fără motiv real.
Se poate lucra direct cu Microsoft, Divizia România din Bucureşti acordă discounturi mari mai ales pentru şcoli, un program poate costa 200 de lei, iar alte licenţe Office sînt gratuite. Dar cine vrea să fure din banii statului nu va cumpăra de la firmele care respectă legea şi moralitatea, ci va căuta afacerişti şmecheri, care oferă comision de 50%!
Se pare că Legea 98/2016 privind achiziţiile publice nu asigură un feedback eficient. Dacă achiziţiile centralizate (de zeci de milioane de euro) sînt trucate, ne aşteptăm ca şi achiziţiile mici să fie manevrate în interesul personal al politicienilor aflaţi în funcţii publice. Corupţii consideră că au merite mai mari decît oamenii de rînd, deci sînt îndreptăţiţi să-şi repartizeze bani publici mai mulţi. Ar trebui ca legea morală şi conştiinţa egalităţii şi libertăţii să-i oprească de la obţinerea de privilegii nemeritate şi foloase necuvenite. Omul cinstit trebuie să acţioneze după imperativul categoric şi să fie imparţial în ceea ce face. Cei care fură banul public sînt indiferenţi faţă de ceilalţi oameni şi nu doar că nu-i ajută, ci îi vatămă, împing comunitatea într-o situaţie mai proastă decît era pînă acum. Locul mituiţilor şi al spălătorilor de bani publici nu este în fruntea statului!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.