Recent, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională a voluntarilor maltezi din România, intitulată „Dezvoltarea politicilor sociale şi a procedurilor de protecţie a beneficiarilor”. Evenimentul a reunit conducătorii tuturor sucursalelor Serviciilor de Ajutor Maltez din România (SAMR), liderii naţionali ai SAMR, precum şi conducătorii organizaţiilor de tineret. Scopul conferinţei a fost de a supune atenţiei noi proceduri de identificare şi protejare a asistenţilor sociali, de a dezbate câteva dintre proiectele de viitor, dar şi de a îmbunătăţi abilităţile de ajutorare a voluntarilor.
În sprijinul maltezilor au venit şi specialişti în psihoterapie şi asistenţă socială: psih. Sorina Bumbuţ, prof. univ. Maria Roth din cadrul Facultăţii de Asistenţă Socială de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi lectorul univ. Dan Octavian Rusu. Aceştia au oferit voluntarilor informaţii valoroase legate de metodologia, instrumentele şi tehnicile de intervenţie folosite în asistenţa socială.
Prin intermediul mai multor exerciţii practice, specialiştii le-au oferit voluntarilor ocazia de a-şi eficientiza munca în echipă şi de a-şi îmbunătăţi abilităţile de a empatiza şi colabora cu cei pe care vor să-i ajute.
Întâlnirea naţională a maltezilor, care a reunit peste 80 de voluntari în Baia Mare, nu a neglijat nici latura spirituală. Întreaga delegaţie a participat la slujba religioasă oficiată de părintele protopop Janos Roman de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Baia Mare.
Deschidere spre preluarea unor instituţii publice din Baia Mare în gestiunea SAMR
Conferinţa naţională a maltezilor a pus sub reflector şi unele dintre cele mai importante proiecte pe care SMAR le are în vedere pentru anul 2018. Unul dintre acestea este de a încheia parteneriate public-private cu autorităţile locale din întreaga ţară, în vederea preluării în gestiune a unor facilităţi sociale. Între acestea se enumeră cantinele sociale, azilele de noapte sau căminele de bătrâni. Proiectul are deja reuşite remarcabile.
(c.m.)