Finanţarea prin PNDR 2014-2020

0
173

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primeşte, în perioada 29 ianuarie – 30 aprilie 2018, solicitări pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare şi funcţionare a grupurilor operaţionale care dezvoltă proiecte pilot şi noi produse în sectorul agricol şi în cel pomicol prin submăsurile 16.1 (agricol) şi 16.1a (pomicol) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Alocarea financiară este de 6.676.044 euro şi 5.850.768 euro pentru sectorul pomicol. Valoarea maximă a sprijinului acordat prin sM 16.1 şi sM 16.1a pentru dezvoltarea proiectelor pilot, noi produse, procese şi tehnologii este de 500.000 de euro/proiect. Pentru aceste submăsuri pragurile minime sînt de 10 puncte în cazul sM 16.1 şi 15 puncte în cazul sM 16.1a, acestea reprezentînd pragurile sub care nici o cerere de exprimare a interesului nu este eligibilă. Cererile se depun on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii interesaţi au la dispoziţie Ghidul solicitantului şi anexele aferente sM 16.1 şi 16.1a.
Pentru submăsurile (sM) 16.1 şi 16.1.a există o abordare în două etape, conform precizărilor din fişa măsurii. Astfel, în etapa I se va lansa o sesiune de depunere a Cererilor de exprimare a interesului (CEI) pentru accesarea finanţării proiectelor, iar în etapa a II-a va avea loc depunerea, evaluarea şi selecţia proiectului detaliat al Grupului Operaţional (GO).
Solicitanţii eligibili sunt grupurile operaţionale, fără statut juridic, constituite în funcţie de tema proiectului, din minim un partener din domeniul cercetării sau sectorul agroalimentar şi din cel puţin un fermier, un grup de producători, o cooperativă sau o altă formă de asociere în agricultură. Parteneriatul poate avea ca membri şi persoane fizice neautorizate, cu condiţia ca liderul de proiect să fie cel puţin PFA, II, IF (înfiinţate conform legii). Intensitatea sprijinului submăsurilor 16.1 şi 16.1.a este 100% nerambursabilă pentru următoarele tipuri de cheltuieli specifice: elaborarea de studii pregătitoare, studii de fezabilitate şi planuri, inclusiv planul proiectului; cheltuieli de funcţionare a GO (cheltuieli de transport şi diurnă ale coordonatorului sau echipei de proiect şi partenerilor, costuri legate de activităţile parteneriatului, conform legislaţiei naţionale; onorarii ale personalului; cheltuieli legate de închirierea spaţiilor de desfăşurare a întâlnirilor parteneriatului, închiriere se­diu, achiziţie echipamente IT şi alte dotări necesare desfăşurării cooperării); costurile directe generate în mod specific de activităţile incluse în planul de proiect depus de GO (cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfăşurării activităţii descrise în proiect, altele decât sediu; investiţii de modernizare şi/sau construcţie clădiri, echipamente, utilaje necesare implementării proiectului; aplicaţii software adecvate activităţii descrise în proiect); cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor (organizare evenimente diseminare, pliante, publicaţii, participare evenimente specifice în vederea diseminării rezultatelor etc.). În cazul în care prin proiect vor fi prevăzute şi acţiuni aferente submăsurilor 4.1, 4.1a, 4.2 şi 4.2a, acestea vor respecta intensitatea aferentă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.