Ferma Agro Verde din comuna Cerneşti, seră care produce roşii ecologice şi le livrează pe pieţele din România şi de peste hotare, are 11 salariaţi, iar administrator este tînărul Radu Munteanu, ajutat de tatăl său, ec. Mircea Munteanu, cunoscut ca fost director al FPS Maramureş şi consilier judeţean. Radu a muncit 10 ani ca softist în SUA, după care s-a întors acasă şi a investit dolarii pe care i-a adunat în această seră de roşii.
Fiul şi tatăl au găsit un teren în Cerneşti şi au depus proiectul pentru finanţare prin AFIR. Mircea Munteanu ne spune: “Am dorit să investim în mediul rural şi să începem o cultură ecologică, chiar şi tratamentele pe care le facem sînt bio. Avem acte pe tot, solul este analizat şi are certificare bio. Am depus proiectul în octombrie 2015, am semnat contractul în 2016 şi a început investiţia. Cofinanţarea a fost depusă de fiul meu. Am luat în plus un credit revolving. Investiţia s-a ridicat la peste un milion de euro, iar serele se întind pe un hectar de teren, cu tot cu anexe. Cultura propriu-zisă este pe circa 70 de ari. Am încheiat un contract de vînzare printr-un lanţ de magazine (Cora), iar primele cantităţi de roşii au fost livrate la sfîrşitul lunii iunie 2017. Nu stropim roşiile pentru a avea culoare intensă, nu le creştem intensiv, nu folosim sol artificial. Seminţe am cumpărat din Arad, sînt soiuri româneşti. Structura serei este făcută din profile debitate la noi. Aşa am dorit, să implicăm firme româneşti. Sera este modernă, are staţie meteo, panouri solare pentru producţia de energie electrică de care avem nevoie, iar în caz de avarie, trecem automat pe reţeaua publică. Avem 11 angajaţi, toţi din Cerneşti, iar lucrurile merg spre bine. Nu folosim pesticide chimice, ci din categoria bio. Fertilizăm cu găinaţ fermentat. Am vîndut roşiile la preţul mediu de 7 lei pe kilogram. În anul 2017, am realizat o producţie de 72 de tone de roşii bio. Sera are 100 m lungime, lăţimea de 76 m şi înălţimea de 7 m”.
Radu şi Mircea Munteanu au mai achiziţionat în acest an un teren de 7,5 ari, situat chiar lîngă seră. În acest fel, producţia de roşii bio va creşte considerabil. La ora vizitei noastre în sera de la Cerneşti (luni, 22 ianuarie 2018), muncitorii aşterneau pe straturi gunoi negru, fermentat.