Amnistie fiscală pentru vînzătorii de imobile “pe persoană fizică”

0
222

Săptămîna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adresează persoanelor fizice ce au realizat vînzări de imobile în calitate de persoană fizică şi care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
Această lege vine şi acordă o amnistie persoanelor fizice ce au plătit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzacţiilor multiple repetitive şi cu caracter economic, acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente. Legea dispune amnistia asupra tranzacţiilor efectuate pînă la data de 30 iunie 2017.
Aici se regăsesc cu precădere persoanele fizice ce au ridicat în nume personal imobile rezidenţiale, pe care ulterior le-au cesionat sau le-au închiriat în scopul realizării de venituri.
Fie dintr-o interpretare eronată a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoaşterea obligaţiilor de înmatriculare şi înregistrare fiscală, aceste persoane au interpretat că efectuează cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datorează doar impozitul pe venit în procent de 2% – 3% din preţul vînzării (conform evoluţiei legislative), chiar dacă faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice care desfăşoară activităţi independente.
În esenţă, începînd cu anul 2008, persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice aveau obligaţia să se înmatriculeze la Registrul comerţului, conform OUG nr. 44/2008, şi ulterior să se înregistreze fiscal la autoritatea fiscală.
Pentru această structură de afaceri, aceste persoane fizice se încadrează în categoria persoanelor ce realizează venituri din activităţi independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datorează:
• impozit asupra venitului net – 16%
• contribuţia la asigurările sociale de sănătate – 5,5%
• contribuţia la asigurările sociale pensii – 10,5%.
În ultimii ani, s-a schimbat maniera de interpretare a acestor tranzacţii în sensul că venitul realizat de aceste persoane, ce au realizat tranzacţii multiple (achiziţii terenuri, construcţie de imobile cu caracter repetitiv), au fost retratate fiscal drept venituri din activităţi independente pentru care s-a aplicat procedura impozitării cu impozitul pe venit de 16% şi s-au stabilit asigurări sociale obligatorii.
Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligaţii fiscale, legiuitorul vine şi acordă o amnistie acestor persoane în sensul că dacă a fost plătit impozitul din transferul proprietăţii imobiliare se anulează diferenţele de obligaţii fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv datorate pentru asigurările sociale şi se anulează cheltuielile accesorii, pentru tranzacţiile realizate înainte de 1 iulie 2017.
Anularea diferenţelor la plată se efectuează din oficiu de către organul fiscal, prin emiterea unei decizii de anulare, ce se comunică contribuabilului.
O altă secţiune a legii se adresează persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente – persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale – ce au desfăşurat activităţi economice în România din activităţi agricole.
În cazul în care aceste persoane fizice au realizat venituri din producţia agricolă, au realizat activităţi de transformare a producţiei agricole sau au prestat servicii manuale în zona activităţilor agricole şi au depăşit plafonul de înregistrare în scopuri de TVA, iar acestea nu s-au înregistrat în scopuri de TVA, aceste persoane nu vor fi obligate să achite diferenţele de TVA şi diferenţele la cheltuielile accesorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.