Jandarmeria la ora bilanţului

0
529

Recent, a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, în anul 2017, la care au participat col. Traian Mîrza – şeful Direcţiei Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmerie Române şi cadrele IJJ Maramureş, iar în calitate de invitaţi, Vasile Moldovan – prefectul judeţului, Gabriel Zetea – preşedintele CJ, Noemi Vida – viceprimar al Municipiului Baia Mare, comandanţii şi şefii instituţiilor din segmentul ordine, siguranţă publică şi securitate naţională, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate ale statului, administraţiilor publice locale şi colaboratori.

Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale inspectoratului s-a materializat în executarea a 6.223 de misiuni specifice, cu un efectiv total de 22.188 de jandarmi. Pentru asigurarea unui climat de normalitate, cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, au fost executate 510 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 44 mai multe decât în 2016. În îndeplinirea misiunilor specifice au fost sprijiniţi de către Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, cu care au executat 15 misiuni în zona de competenţă.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a structurilor inspectoratului, în acest sens fiind executate 125 de acţiuni de restabilire a ordinii publice, constând în 27 de intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, 81 intervenţii la alte solicitări şi 17 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.
Pe timpul executării acestor misiuni, jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru 9 fapte de natură penală, săvârşite de 7 făptuitori, au aplicat 81 sancţiuni contravenţionale din care 22 avertismente scrise şi 59 amenzi, în valoare totală de 11.790 lei.
În ceea ce priveşte executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, structurile inspectoratului au participat, la executarea a 4.039 misiuni de menţinere a ordinii publice cu un total de 13.928 jandarmi.
Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de menţinere a ordinii publice, însumând 1.648 patrule de jandarmi, în staţiunile montane Borşa, Şuior – Mogoşa, Izvoare, Cavnic şi Valea Vaserului, cu un total de 3.339 jandarmi, desfăşurând activităţi de informare şi îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 17 participări la acţiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 74 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.
Pentru creşterea siguranţei în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate 65 de acţiuni în colaborare cu reprezentanţii acestora, cu un efectiv de 214 jandarmi.
Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost constatate 340 fapte de natură penală (din care 57 constatate de către jandarmi), săvârşite de 324 făptuitori (din care 58 autori identificaţi de către jandarmi), a fost identificat un urmărit naţional, au fost aplicate 2.857 sancţiuni contravenţionale, din care 1.985 amenzi, în valoare totală de 662.230 lei, şi ridicate bunuri, în vederea confiscării, în valoare de 3.369 lei.
În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, personalul inspectoratului şi-a adus contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona de competenţă, prin constatarea şi întocmirea actelor de constatare pentru 57 fapte de natură penală (59 în anul 2016) săvârşite de 58 făptuitori (68 în anul 2016). Urmare a intensificării activităţilor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în domeniul silvic, au fost organizate, coordonate şi desfăşurate 200 de acţiuni, pe parcursul cărora au fost constatate 4 fapte de natură penală şi 60 de contravenţii, sancţionate cu amenzi în valoare totală de 59.600 lei.
În cadrul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, activitatea agenţilor constatatori se reflectă în constatarea a 381 fapte de natură penală, săvârşite de 394 făptuitori. Ca urmare a activităţilor specifice a fost reţinută şi predată organelor competente o persoană dată în urmărire naţională.
Pe linia activităţilor criminalistice din totalul celor 38 de dosare cu acte de constatare întocmite au fost efectuate activităţi specifice în cadrul a 7 infracţiuni.
În ceea ce priveşte finalitatea şi executarea sancţiunilor contravenţionale cu amendă, s-a constatat faptul că au fost achitate 89 de amenzi contravenţionale, în valoare de 15.887 lei, ceea ce reprezintă 3,1% din totalul amenzilor contravenţionale aplicate, restul fiind trimise în debit organelor de executare silită.
S-au primit spre executare 795 mandate de aducere, toate executate conform prevederilor legale, inspectoratul neînregistrând sancţiuni judiciare pentru neexecutare.
În ceea ce priveşte activităţile preventiv-educative, acestea s-au desfăşurat prin participarea la 103 activităţi preventiv-educative şi de informare, în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia desfăşurării unor competiţii sportive sau în cooperare cu organele administraţiei publice locale, ocazie cu care au fost abordate teme privind violenţa şi cauzele care generează comportamente violente în rândul tinerilor, prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive.
Activitatea pe linie de pază a fost direcţionată pentru coordonarea şi îmbunătăţirea misiunilor permanente şi temporare, în scopul asigurării climatului de normalitate civică pentru desfăşurarea în siguranţă atât a activităţilor instituţiilor fundamentale ale statului, cât şi pentru securitatea obiectivelor şi a cetăţenilor, în corelare cu implementarea reglementărilor noi apărute. Inspectoratul asigură paza a 19 obiective, din care 18 fără plată şi un obiectiv cu plată, cu un efectiv mediu zilnic de 46 jandarmi.
În perioada de referinţă s-a asigurat paza şi protecţia a 46 transporturi de produse cu caracter special, cu 92 jandarmi, 70 transporturi de bunuri şi valori, cu 139 jandarmi, şi s-a participat la asigurarea protecţiei a 455 transporturi de corespondenţă clasificată, cu o medie de 4 jandarmi zilnic. Structurile de pază şi protecţie instituţională au aplicat 54 sancţiuni contravenţionale din care: 11 amenzi, în valoare de 5.300 lei şi 43 avertismente scrise, toate pentru tulburarea ordinii publice sau încălcarea regulilor de acces la obiectivele din competenţă.
Pe segmentul de ordine publică au fost planificate şi executate 769 acţiuni comune, o creştere cu 7,78%, faţă de anul 2016. Pe timpul executării misiunilor în cooperare/colaborare au fost constatate 6 fapte de natură penală sesizate şi aplicate, 127 sancţiuni contravenţionale aplicate şi bunuri ridicate în vederea confiscării în valoare de 603 lei.
Cooperarea interinstituţională în domeniul executării misiunilor de pază s-a concretizat prin actualizarea documentelor specifice şi desfăşurarea a 12 exerciţii de intervenţie, în cooperare cu structurile cosemnatare.
Pe linia situaţiilor de urgenţă, inspectoratul a participat la 10 exerciţii comune de pregătire, cu un efectiv de 44 de jandarmi şi la un număr de 18 misiuni de intervenţie, cu un efectiv de 72 de jandarmi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.