Cronică de teatru – O profesoară sechestrată de patru elevi de liceu

0
279

Pentru mulţi dintre noi, dramaturgia rusească începe şi se termină cu Cehov, Gogol şi Puşkin. De aceea, o piesă de factură modernă, provenind din această arie, pare uimitoare. Ludmila Razumovskaia a izbutit, cu celebra piesă “Dragă Elena Sergheevna”, să demonstreze că există viaţă şi după epoca clasicismului rusesc.

Piesa cu titlul “Dragă doamnă profesoară” se joacă, din această stagiune, cu mare succes la public, şi pe scena teatrului băimărean, montată de regizorul Andrei Măjeri. Deşi textul a fost scris în plin regim comunist (s-a jucat prima dată la Moscova, în 1982), tema e actuală (poziţionarea tinerei generaţii în raport cu valorile societăţii), iar mesajul e tulburător.
Patru elevi de liceu – copii de bani gata, fără chef prea mare de învăţătură – îşi vizitează profesoara de matematică în ultima zi de şcoală. Aparent, pentru a o felicita de ziua ei de naştere. În realitate, pentru a o convinge, prin orice mijloace, să le împrumute cheia seifului de la şcoală, în care erau închise lucrările de la examenul de matematică. Discuţiile care se iscă în acest conflict sunt sarea şi piperul piesei. Profesoara Elena Sergheevna e sechestrată în propria casă. În cele din urmă, elevii simulează (şi nu prea) o tentativă de viol asupra unei colege, iar profesoara cedează şi le dă cheia. Cei patru pleacă pe rând, însă fără ca vreunul dintre ei să ia cu el cheia.
Este o piesă bine regizată, cu un decor inspirat, remarcabil interpretată de actorii Inna Andriuca, Andrei Dinu, Denisa Blag, Eduard Trifa, Eduard Bîndiu. O piesă tonică, plină de energie, ce merită văzută cu prisosinţă. Experienţa va fi de neuitat!

Dorin ŞTEF

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.