2018 a venit din prima zi cu belşug de obiceiuri străvechi. În satul Libotin, comuna Cupşeni, lelea Varvara Filip a copt colaci împletiţi, pe care i-a oferit urătorilor de Anul Nou.
În comuna Suciu de Sus, bătrînii povestesc despre cămaşa ciumii – cum a fost îndepărtată ciuma de sate prin puterea rugăciunii. De Anul Nou, un grup de feciori din comuna Lăpuş, îmbrăcaţi cu straie populare, a umblat cu “Bărbînţa” (buhaiul), un butoiaş construit din lemn, la un capăt burduşit cu piele şi găurit la mijloc, de unde urătorii trag fire de păr de cal, producînd un sunet ca de buhai (taur). Cu acest obicei au umblat şi în zilele de Crăciun. „Plugul” cu două roţi, pe care s-a aşezat un brad, a fost tras de tineri pe uliţele comunei Lăpuş, pentru a marca sărbătoarea. Au vestit Anul Nou 2018 urătorii cu „Capra”, „Sorcova” şi „Steaua”.
Copiii au umblat „În ptiez”, în dimineaţa noului an.
“Brondoşii”, un obicei de Crăciun, se practică nu numai în oraşul Cavnic, ci şi în comuna Băiuţ şi în satul aparţinător Poiana Botizii. Este vorba despre tineri mascaţi în moşi sau draci, care colindă pe străzi în preajma sărbătorilor, pînă la Anul Nou, şi au menirea să alunge spiritele rele. Mascaţii poartă hamuri pe care sînt legate mai multe clopote cu care fac o gălăgie infernală. Au bici cu care îi “altoiesc” pe cei care nu plătesc colinda.