• La iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş •
Consilierii locali au aprobat ieri, 27 decembrie, cu unanimitate de voturi propunerea primarului Cătălin Cherecheş de a menţine neschimbat, în 2018, cuantumul impozitelor şi taxelor locale. Potrivit hotărârii adoptate de către aleşii băimăreni, şi anul viitor cei mai harnici contribuabili vor beneficia de o reducere cu 10% a dărilor, în cazul în care achită integral impozitele aferente pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport deţinute, până la data de 31 martie 2018.
De asemenea, băimărenii care au ales să neglijeze, în ultimii doi ani, terenurile şi clădirile pe care le au în proprietate vor plăti în 2018 un impozit mai mare pentru acestea. La iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, consilierii locali au decis ca majorarea să fie de 200%, după ce iniţial propunerea a vizat o majorare cu 500 la sută a acestora.
Cătălin Cherecheş primarul municipiului Baia Mare: „Apoi trebuie să precizez că, în ceea ce priveşte nivelul taxelor şi impozitelor locale, acestea rămân la nivelul anului 2017, cu o singură excepţie pozitivă. Şi anume, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale care aparţin persoanelor juridice şi care, urmând trendul ultimilor ani, vor scădea la 1,1 la sută. Aşadar, impozitele şi taxele nu numai că nu cresc, dar am decis chiar să le scădem raportat la valoarea impozabilă, în cazul clădirilor nerezidenţiale pentru persoanele juridice”.
Hotărârea adoptată de consiliul local mai prevede că aşa ca în anii precedenţi taxele şi impozitele locale se plătesc în două rate egale, până la data de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
De asemenea, băimărenii care vor achita, până la data de 31 martie 2018, impozitul pe terenuri, clădiri şi asupra mijloacelor de transport datorate pentru întregul an vor beneficia de o bonificaţie de 10 la sută.
Recunoştinţă pentru şase personalităţi locale
Şase personalităţi reprezentative din zona cultelor religioase au devenit cetăţeni de onoare ai municipiului Baia Mare. Este vorba despre pastorul penticostal Grigore Todoran, părintele catolic Francisc Heinrich, preotul greco-catolic Simion Mesaroş şi părinţii ortodocşi Gheorghe Bălan, Viorel Gavra şi Ioan Pop. Cei şase, reprezentanţi de seamă ai diferitelor culte, au luptat pentru comunitatea băimăreană şi au avut curajul şi credinţa în a ţine flacăra aprinsă pentru biserica pe care o reprezintă.
În semn de recunoştinţă şi onoare pentru tot ceea ce au făcut în cadrul comunităţii băimărene, dar şi pentru bisericile pe care le reprezintă, primarul Cătălin Cherecheş a decis iniţierea proiectelor de hotărâre în urma cărora cele şase personalităţi au devenit cetăţeni de onoare ai municipiului Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „ Am iniţiat un proiect de hotărâre prin care am acordat titlul de cetăţean de onoare pentru şase personalităţi ale oraşului nostru, din zona de reprezentare a cultelor religioase. Primul proiect de hotărâre a fost de acordare a titlului de cetăţean de onoare post-mortem pastorului Grigore Todoran, cel care timp de 40 de ani a reprezentat cultul penticostal în municipiul Baia Mare şi judeţul Maramureş. Având în vedere că, în perioada Crăciunului, a plecat dintre noi, cred că este o datorie de onoare să facem acest gest. Pe de altă parte, mi-am dorit foarte mult să acordăm titlul de cetăţean de onoare părintelui catolic Francisc Heinrich, cel care în anii `70 a făcut prima slujbă în limba română într-o biserică catolică din municipiul Baia Mare. Acesta este un lucru care onorează comunitatea băimăreană, dar este şi un semn de deschidere a bisericii catolice spre o comunitate majoritară românească ce de multe ori se poate inspira din valorile catolice”.
Printre cei care au devenit cetăţeni de onoare ai municipiului Baia Mare se numără şi părintele greco-catolic Simion Mesaroş. Retras din activitate, acesta a fost unul dintre cei mai dârji luptători împotriva comunismului. Curajul şi credinţa în Dumnezeu l-au determinat să contribuie activ la înfiinţarea Institutului Teologic dr. Alexandru Rusu din Baia Mare.
Părinţii ortodocşi Gheorghe Bălan, Viorel Gavra şi Ioan Pop de la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” au fost cei trei preoţi care au fost alături de Preasfinţitul Iustinian, când mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu stareţul de la Mănăstirea Rohia a reînfiinţat Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. De altfel, părintele Ioan Pop a fost cel mai apropiat colaborator al Preasfinţitului Iustinian, fiind crescut în valorile şi credinţele pe care Mănăstirea Rohia le inspiră.
În cadrul şedinţei de Consiliu Local în care cele şase personalităţi ale municipiului Baia Mare au primit titlul de cetăţean de onoare, primarul Cătălin Cherecheş a precizat faptul că, la începutul anului viitor, persoane marcante din mediul de afaceri vor fi onorate cu aceeaşi distincţie. Potrivit declaraţiilor făcute de Cătălin Cherecheş, aceştia sunt oameni care dezvoltă comunitatea şi, prin angajaţii pe care îi au, aduc un ajutor important pentru familiile din Baia Mare. (6243)