Realizări edilitare în comuna Strîmtura

0
245
Noul sediu de Informare Turistică din curtea primăriei

Ne aflăm pe Valea Izei, într-o aşezare rurală în dezvoltare şi înnoire. Ne primeşte ing. Ioan Pasere, primarul comunei, care se luptă pentru binele celor trei comunităţi pe care le coordonează: Strîmtura, Slătioara şi Glod. Sînt de faţă viceprimarul Petru Mihnea, cîţiva consilieri locali şi funcţionari din primărie.
Am aflat multe noutăţi. La Şcoala Gimnazială nr. 1, director prof. Nicoleta Godja, au fost făcute lucrări de înnoire la faţadă, iar în curte a apărut un teren de sport cu gazon sintetic şi nocturnă. S-a asigurat materialul lemnos pentru centrala termică ce încălzeşte şcoala. Centrul civic al comunei a fost modernizat. Trotuarul a fost pavat pe 300 ml şi s-au montat bănci şi coşuri de lemn. În curtea primăriei, s-a construit şi funcţionează Centrul de Informare Turistică. Avem apoi dispensarul medical, cu două cabinete de medic de familie, o farmacie, stomatologie şi centru de permanenţă, toate în aceeaşi clădire, amenajată la standarde europene.
Uliţa „Susani”, cea mai populată din localitate, a fost asfaltată pînă în curtea schitului „Cuvi­oasa Parascheva”. S-a mai asfaltat încă o porţiune de drum ce leagă localităţile Strâmtura şi Petrova. Comuna a obţinut un proiect în valoare de 2,8 milioane de lei pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Bănci pe trotuar

Primarul Ioan Pasere ne spune: “Ni s-au alocat prin Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, suma de 2.846.581,20 de lei pentru obiectivul de investiţii „Realizare şi reabilitare de podeţe în comuna Strîmtura”. Valoarea totală a investiţiei este de 2.998.306,20 de lei. Au mai fost aprobate încă două proiecte prin PNDL, respectiv extinderea de canalizare în localităţile Strîmtura, Slătioara şi Glod, proiect în valoare de 9,2 milioane de lei”.
Vîltori în satul Glod
Viceprimarul Petru Mihnea, fiu al locului, ne spune: “La noi în sat există 12 vîltori. Printre cele mai bine puse la punct sînt cele ale familiilor: Maria Roşca, Măricuţa Dunca, Ileana Vlad, Maria Marchiş. Aceste instalaţii ţărăneşti ar fi dispărut dacă oamenii n-ar mai lucra cu lîna. Cergile şi pănura sînt ţesute şi apoi se bagă în vîltoare, unde se învîrtesc între 8 şi 48 de ore, pînă scad cu 20 cm. Dintre stuparii glodeni, Ioan Tivadar are cele mai multe familii, 200, şi este urmat de Vasile Turza cu 115 familii de albine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.