Daruri lucrate manual de artişti din diferite colţuri ale ţării: de la ornamente de brad până la jucării, cosmetice, bijuterii sau cărţi poştale. Sunt câteva dintre obiectele lucrate cu mare migală, atenţie şi talent de cei care expun în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Târgului Darurilor de Crăciun care se desfăşoară până în 22 decembrie, inclusiv la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Ca în fiecare an, standurile sunt o adevărată desfătare pentru cei care trec pragul Salonului Artelor, aşa că e imposibil să nu pleci din acel spaţiu cu un dar cât de mic.
Artişti din ţară şi străinătate
Anul acesta, la târg au venit artişti din Baia Mare, dar şi din Sibiu, Timişoara sau Anglia. Trevor Dyer din Anglia a venit cu ceramică. Din Timişoara au fost aduse „Păpuşile bunicilor”, iar din Sibiu se regăseşte pictura de inspiraţie săsească. Organizatoarea târgului, Ileana Horoba Danci, a încercat să aleagă „pe sprânceană” fiecare artist invitat, aşa că actuala ediţie e una la fel de reuşită ca precedentele. Sunt obiecte de calitate, lucrate cu mult gust care îmbină tradiţionalul cu elemente moderne. „De fiecare dată încerc să aduc şi oameni din afară. Noutatea absolută este Trevor Dyer, care vine din Anglia cu un stand de ceramică contemporană lucrată pe roata olarului, sunt obiecte deosebit de frumos lucrate. Ca noutate, sunt şi păpuşile bunicilor, atelierul din Timişoara. Sunt păpuşi inspirate din cele lucrate de bunicii şi străbunicii noştri din obiecte simple, pe care le aveau la îndemână atunci, cumva trecute prin filtrul lor şi ele au o ţinută contemporană. În rest, avem de toate: ornamente, decoraţiuni de brad, bijuterii, cosmetice, jucării tricotate. Sunt obiecte mici, dar preţioase. Mă refer la preţiozitatea cu care sunt lucrate. Mai avem cărţi poştale şi felicitări. M-aş bucura mult dacă oamenii ar relua acest obicei să trimită un gând scris, de aceea de câţiva ani insist ca artiştii să aducă şi acest gen de obiect. E o tradiţie atât de frumoasă să trimiţi un gând pe care să-l scrii tu cu mânuţa ta pe o felicitare care reprezintă ceva în detrimentul facebookului”, a punctat Ileana Horoba Danci.
Altfel de jucării
Din cadrul Târgului Darurilor de Crăciun, părinţii pot achiziţiona altfel de jucării pentru micuţii lor. Sunt jucării tricotate, frumos colorate, sau păpuşi confecţionate din materiale precum: cânepă, grâu sau bumbac. „Copiii sunt în general clienţii mei fideli. Avem pionii de plastic care sunt rezistenţi în timp. Mai sunt pionii care au hăinuţe. Pe mine mă ajută mult când am o dilemă cu copiii, e foarte uşor să-i ajuţi să-şi exprime toate trăirile, emoţiile şi nedumeririle lor. Putem să facem joc de rol pe degete, ei se amuză copios că acei pioni se îmbracă. Copiii mei îi iubesc, dorm cu ei, mănâncă cu ei, se plimbă cu ei, sunt buni la drum lung. Mai sunt pionii în culorile curcubeului . Îi învaţă pe copii să înveţe culorile, să le asocieze. Mai avem căluţii pe băţ, o şosetă pe băţ care îmi amintesc de copilăria mea. Mai sunt cărţile poştale după ilustraţii de-ale mele cu tematici de Crăciun. Mie încă îmi face plăcere să trimit cărţi poştale în loc de sms-uri”, a spus Lipo Iri care se declară artist „cu capul în nori”. Din Timişoara a sosit Atelierul „Păpuşilor bunicilor”. Cei mici şi cei mari se vor putea întâlni aici cu păpuşile fericirilor, păpuşa belşugului, păpuşa horilor. De altfel, astăzi, 19 decembrie, de la ora 17, meşterii populari din cadrul acestui atelier vor fi prezenţi la bibliotecă pentru a le arăta celor interesaţi cum se confecţionează o astfel de păpuşă.
Bijuterii din ceramică

În cadrul târgului pot fi admirate şi cumpărate decoraţiuni de brad din ceramică. De asemenea, aici se găsesc bijuterii ce îmbină elementele tradiţionale cu cele moderne. „Eu confecţionez aceste bijuterii de mult timp. Lucrez în ceramică din facultate. Pe lângă activitatea mea de profesor, am încercat să creez diverse obiecte interesante, bijuterii minimaliste, decorative unele din ele. Îmi plac culorile vii, folosesc culori puternice. Lucrez şi cu argint. Combin argintul cu porţelanul. Sper ca lumea să le aprecieze şi să le cumpere. Sunt persoane care vin în fiecare an la târg. Le cumpără, le poartă cu drag. Mi-au zis că sunt deosebite”, a spus artistul ceramist Andreea Şchiopu. Organizatorii speră ca tot mai multă lume să opteze pentru acest târg pentru a vedea că „se poate şi altfel”. Târgul Darurilor de Crăciun poate fi vizitat de marţi până vineri, în intervalul orar 9-19.