Viflaimul din Vişeu de Sus – pe scena Teatrului Naţional din Cluj

0
1375

Vişeul de Sus a păstrat cu sfinţenie un obicei de Crăciun ce îmbină tradiţia cu religia şi dă sărbătorii un farmec aparte în oraşul dintre râuri: Viflaimul (Viflaiemul). Începând cu anul 2015, datorită evenimentului ”Noaptea Viflaiemurilor”, obiceiul ajunge să fie cunoscut şi apreciat în întreaga ţară.

Viflaimul (Viflaiemul – termenul folosit în zonă) este o formã de teatru religios, o dramã liturgicã asimilatã de imaginarul colectiv tradiţional, ce aminteşte de Naşterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoşa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoşa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării şi de întreaga zonă. Deşi Viflaiemul se regăseşte şi în alte localităţi ale Maramureşului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite şi în Transilvania, Moldova şi Muntenia), Vişeul de Sus se defineşte prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând şi la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.
Marţi, 12 decembrie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a avut loc concertul ”Vin acasă de Crăciun”, organizat de cunoscuta interpretă de muzică populară Vlăduţa Lupău, eveniment ce a reunit nume mari ale folclorului românesc, dar şi unele dintre cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun din ţară. Printre invitaţi s-au numărat: Dumitru Fărcaş, Cristian Pomohaci, Olguţa Berbec şi Remus Novac, Alexandru Brădăţan, orchestra dirijată de Ovidiu Barteş, Rapsozii Maramureşului.
Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus (director dr.Anuţa Pop) a fost invitat să participe cu un Viflaim din zonă. Viflaimul coordonat de Dani Mechetiuc (Biserica ”Sfinţii Români” -Ţipţerai) a susţinut un moment artistic deosebit, în care colindele interpretate în maniera specifică, ostăşească, s-au împletit cu frumuseţea replicilor, a costumelor, tabloul fiind completat de draci, cu dubele lor imense şi mascaţi. Vlăduţa Lupău a aflat mai multe despre frumuseţea şi complexitatea acestui obicei prin intermediul lui Ştefan Andreica şi Şerban Horj (”Rapsozii Maramureşului”), iubitori şi cunoscători ai folclorului şi obiceiurilor din Vişeu de Sus, prieteni şi colaboratori ai ansamblului Centrului Cultural-Social. Concertul de la Teatrul Naţional a fost unul de înaltă ţinută artistică, fiind considerat de spectatori unul dintre evenimentele de referinţă din preajma sărbătorilor de iarnă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.