La mulţi ani, voluntari!

0
283
„Egalitate în drepturi! Egalitate în șanse! Super Man și copilul”

Campania „Donează sânge. Fii erou!”

5 decembrie este Ziua Internaţională a Voluntarilor. Acţiunea de a întinde o mână de ajutor, fără a cere nimic la schimb, a ajuns şi în Maramureş. Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare se află printre instituţiile care formează caracterul elevilor şi prin voluntariat.
Cel mai spectaculos proiect de voluntariat realizat de elevii Colegiului Naţional „Vasile Lucaiu” se numeşte „Aripi căzute”. Activităţile voluntarilor liceeni vizează: copii normali, copii cu dizabilităţi şi nevoi speciale, orfani, oameni a căror viaţă depinde de 1 l de sânge, precum şi persoane private de libertate.
Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Baia Mare a avut mereu uşile deschise pentru lucaciştii care au devenit pe rând actori şi profesori de dans pentru copiii de acolo. Au interpretat sceneta „Când jucăriile spun pa”. Copiii s-au putut bucura de Barbie, SuperMan, Păpuşa Făţarnică… Pentru că au vrut „Egalitate în drepturi! Egalitate în şanse!”, voluntarii lucacişti au făcut echipă cu aceşti copii speciali.
Alte acţiuni caritabile: „Nouă ne pasă”, „Un milion de stele” şi „Am venit să colindăm”, dar Campania „Donează sânge. Fii erou!” este sufletul proiectului. Nu oricine poate dona sânge, unii din motive de sănătate, alţii de frică. Lucaciştii an de an donează voluntar sânge şi salvează o viaţă.
Tot anual, voluntarii au şansa să vadă, pentru o oră-două, cum este să fii privat de libertate. Trăiesc sentimentul de captivitate în spatele gratiilor de fier şi ascultă poveştile de viaţă ale unor oameni care plătesc pentru greşelile făcute. De fiecare dată când lucaciştii vizitează penitenciarul din Satu Nou de Sus şi stau alături de deţinuţi, primesc sfaturi şi încearcă la rândul lor să dăruiască din inimă şi să nu ceară nimic la schimb. Voluntariatul înseamnă o lecţie de viaţă pe care prof. documentarist Georgiana Petreuş şi ceilalţi profesori ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare le-o predau elevilor. Este o lecţie diferită de cele de limba română sau matematică, dar indispensabilă pentru dezvoltarea spirituală a tinerilor în formare.
Măriuţa POP, studentă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.