Am răspuns unei invitaţii venite de la Cătălin Cosmin Buda (33 ani) din Tg. Lăpuş, să-i vizităm casa şi atelierul din cartierul Şijba, pe malul rîului Lăpuş. Cu sculptorul Cosmin Buda am dialogat în propriul atelier, în faţa unei cruci realizate din lemn de mahon. Artistul ne-a spus, printre altele: “Lucrez în sculptură de cînd mi-am finalizat ucenicia de 4 ani cu meşterul popular Nicolae Man. În realizarea lucrărilor, folosesc esenţele de lemn tare, mai ales stejar şi ulm. Am urmat întotdeauna ceea ce am simţit în interior, aşa cum am fost inspirat. Nu m-am lăsat influenţat de şabloane şi n-am copiat stilul altor artişti”.
– Cînd ţi-ai descoperit pasiunea pentru sculptură, pentru artă în general?
– De cînd mă ştiu m-am simţit atras de ce este frumos şi mi-am dat seama că trebuie să mă manifest într-un anumit fel, am simţit că trebuie să creez ceva. Pe la 6 ani, eram entuziasmat de lemn, îmi plăcea forma şlefuită. Nici nu ştiam ce este o sculptură, dar am fost atras, vroiam să cioplesc, să redau formele frumoase pe care le simţeam. Mai tîrziu, am început să mă informez cum aş putea să fac şi eu sculpturi. Posibilitatea de a sculpta mi s-a oferit mai tîrziu şi nu am ratat-o. Aici, în Şojba, pe 0,70 ha, avem două case din lemn de stejar, pe care le-am cumpărat din comunele Groşii Ţibleşului şi Lăpuş, le-am restaurat şi acum sînt locuibile. Lucrez relaxat, îmi iese tot ce fac şi aşa rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.
– Care sînt lucrările Dumneavoastră şi unde au ajuns?
– Prima mea lucrare a fost sculptura în lemn “Icoana Maicii Domnului”. Am dăltuit apoi multe troiţe din lemn de stejar şi ulm, iar specialiştii care le-au văzut spun că unele sînt lucrări monumentale. Aceste troiţe au fost expediate în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Hunedoara, în judeţul Iaşi, la Tg. Mureş, Timişoara şi prin alte locuri. Cea mai mare troiţă, cu dimensiunile 6×2,5 m a mers la Băileşti, satul natal al regretatului actor Amza Pelea, în memoria acestuia. Patru troiţe au ajuns în Italia, două în Republica Moldova, iar lucrări, multe la număr şi de mai mici dimensiuni, căuce, oale, vase din lemn, pecetare, ajung în multe părţi ale României. Am dăltuit şi zece porţi de mari dimensiuni, una dintre ele a fost montată în faţa Bisericii ortodoxe din comuna Lăpuş”.
Tînărul sculptor Cătălin Cosmin Buda din Tg. Lăpuş este vestit în toată România prin lucrările de sculptură în lemn.