Comuna Botiza este afectată de o problemă spinoasă, existentă de altfel în mai multe localităţi maramureşene, şi anume salubrizarea. Astfel, din cauza închiderii gropilor de gunoi neconforme, dar şi a noilor normative în vigoare la capitolul mediu, preţul la serviciul de salubritate se va dubla de anul viitor.
Concret, costul plătit de fiecare gospodărie pe an va ajunge la circa 100 de lei, faţă de 50 cât este în prezent. Primăria nu are ce face, deoarece gunoaiele trebuie transportate. Viceprimarul comunei, Viorel Paşca, ne-a explicat: „Firma care ne transportă gunoiul menajer ne-a dublat preţurile. O dată pe săptămână, joi, vine maşina şi ridică gunoaiele şi am înţeles că au ei undeva în Bârsana un loc unde fac o selecţie a deşeurilor, păstrează cele reciclabile, iar restul le transportă la Oradea, din câte am înţeles. Că au existat probleme de când s-au închis gropile vechi de depozitare din Baia Mare şi Sighet şi nu le-a mai dat voie să depoziteze aici. Practic, de trei luni, a apărut problema aceasta şi, de la întâi, când facem noul buget, va fi cu noua taxă. Acum nu am putut să o introducem, din cauză că unii au plătit, alţii nu, însă de la întâi ianuarie va trebui să dublăm suma, de la 50 de lei/familie/an, la 100 lei, probabil. Nu avem ce să facem, că gunoaiele trebuie duse din comună…”.
Există şi rău-platnici…
Pe lângă problema majorării preţului la serviciul de salubrizare, administraţia locală se confruntă şi cu alt inconvenient: nu toţi şi plătesc taxa de salubritate. Primăria, în schimb, achită toată contravaloarea acestor servicii, rămânând să-şi recupereze pe urmă datoriile de la rău-platnici: „Noi suntem cei care avem contract încheiat cu agentul economic şi, în consecinţă, noi plătim. Banii trebuie să îi recuperăm mai apoi de la cetăţeni, dar unii plătesc, alţii nu! Am mai informat cetăţenii, am tot trimis somaţii la cei rău-platnici. De asemenea, trebuie să facem cumva să-i conştientizăm pe localnici că este necesar să-şi plătească serviciul de salubrizare, dar şi să colecteze gunoaiele selectiv, ca să scadă cantitatea de deşeuri depozitată şi atunci să se micşoreze şi costurile la gunoiul menajer. Plata se face în urma unei hotărâri de Consiliu local. Cei care nu plătesc gunoiul sunt rău-platnici care nu plătesc nici apa sau impozitul anual. Deci, există şi cetăţeni din aceştia. Noi îi avem însă în evidenţă, le-am făcut şi acum câte o adresă acasă, să vină şi să-şi plătească datoriile la buget. Dacă nu, intrăm cumva să-i constrângem. Când vin să-şi plătească impozitul, oricum se înregistrează aceste datorii aici şi încercăm să încasăm toate restanţele, dar e greu cu unii care efectiv nu au de unde să plătească. Procentual vorbind, cam 10-15% din total sunt datornici. Dar aceştia dacă nu plătesc salubrizarea, primăria oricum trebuie să plătească pentru ei agentului economic”, a conchis viceprimarul. „Salubrizarea comunei trebuie plătită de către fiecare, că doar noi producem gunoaiele. Simţul civic ar trebui să existe la toată lumea. Mai sunt şi unii care nu-l au, dar cu ei nu prea ai ce să mai faci…”, a spus Ghiţă P., un localnic.