Pe “meridianele Armoniei” de 15 ani

0
342

• Dublu eveniment: lansare de carte şi un concert de suflet •

“De 15 ani Armonia se bucură cântând. Au vrut să vadă cum se trăieşte în Palatul lui Haendel şi au văzut, cum se trăieşte în castelul lui Mozart şi au văzut, cum e în casa lui Liviu Borlan şi au purces spre Sanislău. Au avut curaj de a deschide uşile şi să se plimbe prin camerele mari, imperiale ale muzicii. Toate acestea au fost posibile datorită eforturilor şi sprijinului Asociaţiei Prietenii Armoniei condusă de Alexandru Nicolici”, scrie ziarista Viorica Pârja în cel mai recent volum al său, lansat la Colegiul de Arte din Baia Mare, în 29 noiembrie. Sunt 15 ani de când a fost înfiinţată corala Armonia, iar ziarista Viorica Pârja le-a fost alături pe multe dintre “Meridianele Armoniei” unde au cântat şi au încântat publicul.

Armonia, la “vârsta adolescentină”

Corala Armonia a ajuns la o “vârstă adolescentină”, după cum remarca directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean. Cert este că pe unde a cântat, Armonia a adus armonie. În plus, munca şi dăruirea le-au fost încununate printr-o serie de distincţii, premii, diploma, unul din marile succese fiind înregistrat la Soci, în Rusia, anul trecut când la un concurs anvergură au cucerit medalia de argint. “Probabil că 15 ani e o vârstă adolescentină. Pentru noi înseamnă foarte mult. Pentru unii dintre cei de aici înseamnă chiar o viaţă trăită împreună. Marele Pitagora a mărturisit discipolilor săi că întreg Universul cântă, sferele cereşti vibrează armonic şi melodic. O fi fost o metaforă sau o convingere ştiinţifică, sau şi una şi alta nu ştim, dar ştim că această trimitere a fost una foarte inspirată. Astăzi, e o mare sărbătoare. Sărbătoarea cărţii, dar şi a muzicii, vârsta Armoniei, dar şi vârsta consemnărilor despre Armonia”, a mai spus directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean.

“O veritabilă monografie despre Armonia”

Volumul, “Meridianele Armoniei 15“, apărut în condiţii grafice deosebite constituie o fascinantă monografie despre corala Armonia. “Armonia, la ceas aniversar, 15 ani de activitate constituie un eveniment deosebit, o ocazie cu care se lansează un volum care constituie o veritabilă monografie a activităţii acestei corale. După cum precizează autoarea cărţii, Armonia, anagrama ţării noastre România, o carte intitulată în mod fericit Meridianele Armoniei, o idée care ne trimite la diversitate, o diversitate care se armonizează frumos în acest vo­lum. Acest volum apare în condiţii grafice deosebit de frumoase, la editura Maestro Tip”, a precizat conf. univ. dr. Mircea Farcaş.

O carte scrisă cu har, dragoste şi pasiune

Cei prezenţi au mai arătat că volumul poate fi considerat “un poem în proză“. În plus, s-a pus în valoare şi talentul ziaristei Viorica Pârja care a scris cu “har şi pasiune, şi dăruire, şi dragoste. Toate aceste însuşiri le-am regăsit într-o carte care probează şi talentul şi vocaţia de jurnalist şi de scriitor a Vioricăi Pârja, dar şi de iubitor al muzicii. Despre ziarişti putem spune că sunt într-un fel însoţitori ai experienţelor noastre cotidiene, dar nişte însoţitori mai speciali, capabili să decripteze uneori mai repede şi mai profund ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi notează ca să rămână. Ca lector al cărţii m-am transpus şi eu oarecum în aventura aceasta de 15 ani, mai ales aventura ultimilor 5 ani cum sunt reflectaţi în această carte. E acolo un text despre pasiunea pentru muzică, vibrează aproape muzical. E un poem în proză dedicat muzicii”, a subliniat conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.

Un volum “scris cu sufletul pentru oameni frumoşi şi muzică bună”

Cel de-al doilea volum “Meridianele Armoniei 15“ începe cu o consemnare despre vizita la românii din dreapta Tisei. Continuă cu impresii de pe alte meridiane: Italia, Grecia, Turcia, Republica Moldova. În carte apare şi un interviu de suflet, “un dialog cu un suflet de sfânt într-un trup de voievod“, cu arhiepiscopul Justinian Chira, trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016. Autoarea cărţii, Viorica Pârja, a accentuat că acest volum este “bucuria sufletului armoniei şi bucuria sufletului meu. Sunt 700 de pagini despre Armonia, sunt scrise cu sufletul pentru oameni frumoşi, pentru muzică bună, pentru credinţă, spiritualitate şi pentru tot ce este durabil în viaţa noastră. Personajul principal este Armonia. Dacă Armonia nu ar fi fost, nici aceste cărţi nu ar fi fost. Mă bucur că le-am fost alături de la primul concert care se întâmpla în 2002. Porneau cu paşi timizi şi au ajuns unde au ajuns, Armonia cântă România pentru că România înseamnă şi Armonia. Meridianele Armoniei sunt meridianele pe care au călătorit, dar sunt şi meridianele sufletului. Cărţile acestea au multe chei de descifrare, multe le veţi descoperi atunci când veţi citi cartea. Fiecare concert a fost altceva, fiecare loc a însemnat alte trăiri şi alte sentimente. Aceste cărţi înseamnă peste 5.500 de zile. Eu doar secvenţe din aceste zile am scris aici, pentru că nu i-am însoţit peste tot unde au cântat”, a punctat Viorica Pârja. Lansarea de carte a fost urmată de un concert susţinut de sărbătoriţi. Corala Armonia i-a purtat pe spectatori pe meridianele muzicale, încântându-i cu repertoriul ales, cu interpretarea, dar şi cu ţinuta lor, toate îmbinate într-un mod armonios.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.