Iarna nu ne ia prin surprindere!

0
278

• Cătălin Cherecheş a făcut inventarul utilajelor care fac deszăpezirea •

Pe unii iarna îi ia prin surprindere, dar nu este şi cazul Administraţiei Publice Locale băimărene. Duminică, 3 decembrie, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare a convocat Comandamentul de iarnă cu toate utilajele care sunt la dispoziţia primăriei Baia Mare pentru acţiunile de deszăpezire şi combatere a poleiului în municipiu.
„Avem în acest moment 50 de utilaje la dispoziţie, un număr dublu de utilaje faţă de anii trecuţi. Avem utilaje inclusiv pentru trotuare şi pentru străzile mici, inclusiv în pantă. Am împărţit agregatele pe cartiere, dar şi pe tipurile de străzi, bulevarde, străzi sau artere principale, respectiv străzile din cartiere şi străzile care sunt în zona Ferneziu, Firiza, Valea Borcutului, în special cele în pantă.
E foarte important pentru noi să dăm de data aceasta atenţie staţiilor de autobuz, să dăm atenţie podurilor, respectiv trotuarelor şi zonelor pietonale. Din acest motiv am cerut celor care prestează serviciile de salubrizare-deszăpezire un număr de 50 de oameni care să se ocupe permanent de aceste obiective cu caracter pietonal. Am solicitat inclusiv Societăţii Urbis, care are în administrare staţiile de autobuz, să le monitorizeze permanent şi nu doar când este zăpadă de mari dimensiuni să intervină ci şi atunci când este fleaşcă, atunci când este apă adunată la bordură pentru ca cetăţenii municipiului Baia Mare să aibă toate condiţiile necesare. Îi asigur pe băimăreni că personal mă voi ocupa de deszăpezire pentru a arăta că în Baia Mare se poate face deszăpezire la cel mai înalt nivel şi pentru a spăla ruşinea pe care ne-au pus-o unii în spate anul trecut”, a spus Cătălin Cherecheş.
Chiar dacă în cursul zilei de duminică, zăpada care a căzut peste Baia Mare nu s-a aşternut într-un strat foarte consistent, încă de la primii fulgi utilajele au acţionat în Ferneziu, Firiza, Blidari, Dealul Groşilor şi Valea Borcutului.
„Sunt trei şoferi pe fiecare utilaj, astfel încât atunci când vom avea două sau trei zile de acţiune continuă să nu existe oboseală iar maşinile să poată să funcţioneze fără oprire. Utilajele sunt la standarde tehnice verificate şi ample. Pe lângă sare vom folosi şi clorură de calciu şi cred că lucrul acesta va fi un test pentru municipiul despre modul în care vom aborda deszăpezirea de acum încolo. Avem utilajele mici pentru tot ceea ce înseamnă trotuare şi aici un lucru inedit: avem câteva ATV-uri de putere mare cu sărăriţă şi lamă şi vom vedea cum funcţionează în zonele de trotuare. E foarte important ca în acest an să dăm o dinamică în plus zonelor pietonale”, a mai spus primarul.
Dacă iarna trecută municipiul Baia Mare a fost îngropat sub troiene şi dat ca exemplu negativ la nivel naţional din cauza modului în care cei responsabili la vremea respectivă de deszăpezire nu şi-au făcut treaba pentru care au fost plătiţi, în acest an Cherecheş anunţă schimbări radicale.
„Îi asigur pe băimăreni că ne vom face treaba şi personal ocupându-mă, voi arăta că ştim cum trebuie să ne organizăm, ştim să respectăm atribuţiile pe care le avem, ştim să respectăm încrederea pe care ne-au dat-o cetăţenii şi ştim să facem ca Baia Mare să fie un oraş în care se face deszăpezire într-un mod bine organizat şi într-un mod în care cetăţenii să simtă că lucrurile funcţionează într-o logică de normalitate.
Vreau să vă menţionez că vom face şi un program distinct pentru tot ceea ce înseamnă locuri de joacă, şcoli, grădiniţe, dar aici o să am şi o discuţie cu directorii de şcoli pentru că sunt angajaţi în cadrul şcolilor care nu cred că au o problemă sau nu ar trebui să aibă o problemă dacă iau o lopată sau o mătură în mână. Mă voi apleca foarte atent spre societăţile comerciale, respectiv spre magazine şi spre firme care au accesul din trotuar. Este obligaţia celor care oferă servicii cetăţenilor să-şi cureţe trotuarul din faţa firmei. Vom avea, împreună cu colegii noştri de la Corp Control Mediu, Corp Control Comercial şi Corp Control Disciplina în Construcţii, acţiuni zilnice de verificare pentru că totuşi, acţiunea civică şi obligaţiile pe care le avem din punct de vedere cetăţenesc trebuie şi ele respectate. Dacă eu le solicit colegilor mei să-şi facă datoria, le cer şi celor care au obligaţii din perspectivă cetăţenească să îşi asume această obligaţie”, a explicat Cătălin Cherecheş.
În plus faţă de anii trecuţi, zăpada va fi adunată de pe străzi, mai ales din zonele unde sunt case şi va fi transportată în afara oraşului, iar angajaţii de la vital şi Drusal vor trebui să facă zilnic verificări pentru a nu exista sincope în acţiunea coordonată de deszăpezire.
„Cred că, pe de altă parte, şi cetăţenii vor înţelege că trebuie să funcţionăm coerent, mai ales pe străzile unde avem case şi unde oamenii sunt harnici şi îşi curăţă trotuarele din faţa caselor. Trebuie să găsim o soluţie, zăpada, atunci când este de mai mari dimensiuni, să nu fie aruncată pe drum şi să vină utilajele şi să o arunce din nou pe trotuar şi să facem muncă degeaba. Vom avea şase utilaje, încărcătoare frontale, respectiv maşini cu benă pentru a ridica zăpada, în mod special zăpada de la limita dintre cartiere şi bulevarde pentru ca să nu se adune cantităţi mari de zăpadă şi să nu îngreuneze, mai ales în intervalul 7.30 – 8.00 dimineaţa, ieşirea din cartiere spre muncă, spre şcoli, spre grădiniţe şi bineînţeles rutele transportului în comun să fie verificate de fiecare dată iar Societatea Vital să verifice zilnic gurile de scurgere. Societatea Drusal se va ocupa de adunarea mizeriei de la bordură pentru că există un moment în care zăpada adunată acolo se transformă în mizerie şi atunci trebuie ridicată, în concluzie fiecare va avea programul stabilit”, a punctat primarul municipiului Baia Mare.
Pentru o cât mai mare eficienţă, oraşul a fost împărţit în şase zone, fiecare având câte o persoană responsabilă de coordonarea echipelor şi desfăşurarea coerentă a acţiunii de deszăpezire.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.