Sesiunea de comunicări ştiinţifice • Tradiţie şi modernitate în satul românesc

0
655

În perioada 22 – 24 noiembrie 2017 etnologul Corina Isabella Csiszár a reprezentat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, manager dr. Ştefan Mariş, la sesiunea de comunicări ştiinţifice de la Timişoara: Tradiţie şi modernitate în satul românesc. Evenimentul organizat de către Muzeul Satului Bănăţean a fost structurat pe două secţiuni de comunicări aferente, prima secţiune fiind de Antropologie Rurală, iar a doua de Etnografie şi Folclor.

Această comunicare de lucrări ştiinţifice, sprijinită de Consiliul Judeţean Timiş, se află deja la a doua ediţie şi este dedicată publicului interesat. A adunat specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, în principal de la instituţii de profil similar cu Muzeul Satului Bănăţean. Sesiunea de comunicări a găzduit etnologi, muzeografi şi cercetători de la Bucureşti, Maramureş, Sibiu, Braşov, Craiova, Arad, Caraş-Severin, Serbia şi bineînţeles din Timiş. Responsabili pentru acest eveniment au fost muzeografii dr. Cătălin Balaci şi dr. Andrei Milin. Au participat nume importante ale culturii tradiţionale dintre care amintim: dr. Otilia Hedeşan – Universitatea de Vest Timişoara, dr. Ioan Haţegan, dr. Miodrag Milin – Academia Română filiala Timişoara, dr. Mirela Iancu – Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, Cristina Seitz – Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, dr. Ionică Pârvu.
Corina Isabella Csiszár a prezentat filmul documentar etnografic „Permanenţe.” Filmările au fost realizate de către consultantul artistic Felician Săteanu, scenariul şi textul îi aparţin etnologului Corina Isabella Csiszár, iar montajul şi sunetul îi aparţin muzicologului Florin Ioan Avram. Filmul a fost realizat în anul 2016, în comuna Onceşti, de pe Valea Izei, din Maramureşul Istoric şi surprinde obiceiuri străvechi şi practici magice interesante, care se mai interpretează şi astăzi, după cum au relatat înţeleptele satului. Sătenii din Onceşti se află într-o permanentă legătură cu Divinitatea, cu tot ceea ce se află în spaţiul înconjurător, cu întregul Univers. L-au pus pe Dumnezeu înaintea oricărui gest, ritual şi ceremonial, în momentele lor de bucurie, dar cu precădere la ceas de cumpănă şi de necaz. Credinţa în Divinitate s-a îmbinat armonios din cele mai vechi timpuri cu elementele precreştine ale medicinei empirice. (i.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.