Parada lampioanelor de Sfântul Martin la Vişeu de Sus

0
862

Motto: ”Împărţind semenilor devenim mai buni”

Ca în fiecare an, copiii de la Grădiniţa Germană Nr. 2 Vişeu de Sus şi elevii de la Secţia Germană a Liceului Tehnologic Nr. 1 din oraş s-au bucurat mult în seara când l-au sărbătorit pe Sfântul Martin.
Copiii, însoţiţi de educatoarele şi învăţătoarele Gabriela Ciolpan, Ildiko Domboş, Ramona Stadler, Martina Paulini, Niţa Scopeţ, Marcela Bora, Lenuţa Faiciuc, Laura Cacior, Teodora Griguţa şi de părinţi au participat la o procesiune deosebită în cadrul căreia au parcurs un traseu de pe strada Republicii până la Biserica Romano-Catolică. Copiii au purtat în mânuţe lampioane de diverse forme şi culori, unele confecţionate de ei, cântând cântece religioase închinate Sfântului Martin. Acest obicei a fost reluat de comunitatea germană din oraş, evenimentul fiind tot mai popular şi plăcut, atât celor mici, cât şi populaţiei aflate pe traseu în aşteptarea paradei lampioanelor. Numărul copiilor participanţi a crescut de la an la an, participând şi copiii români aflaţi la grădiniţă sau la secţia germană a liceului.
Simbolul acestei sărbători a fost ”împărţind semenilor devenim mai buni”. La ieşirea din biserică, micuţii au rupt din colaci cu mânuţele lor şi au oferit colegilor mai mari, părinţilor, educatorilor lor. A fost încă o lecţie pentru a-i face pe copii mai buni, mai darnici, împărţind bucata de pâine cu semenii lor, dovedind că egoismul nu este bun, ci doar iubirea, dăruirea din suflet şi milostenia faţă de semenii noştri.
Dar să vedem ce spune legenda despre Sfântul Martin: soldat roman care, ulterior, s-a încreştinat, devenind călugăr, ducând o viaţă retrasă şi liniştită. La 15 ani avea onoarea să îmbrace uniforma militară, dar nimeni nu l-a împiedicat să-şi trăiască credinţa. În iarna anului 338, în timpul unei nopţi, pe când îşi făcea rondul, s-a trezit faţă în faţă cu un sărac ce tremura de frig. Şi-a rupt în două mantaua sa şi a dat jumătate din ea săracului. În noaptea următoare, Hristos îi apare în vis îmbrăcat în aceeaşi bucată de manta oferită săracului, spunându-le îngerilor că Martin, soldatul roman milostiv, nu este botezat. Martin face acest pas, trece la creştinism şi devine călugăr, întărindu-şi şi mai tare credinţa în cuvântul Evangheliei: ”Din ceea ce ai trebuie să dai şi celuilalt”. Nici de acum înainte, chiar dacă este episcop, nu îşi schimbă stilul de viaţă, având ca reguli sărăcia, pocăinţa şi rugăciunea, neacceptând nedreptatea, oprimarea, apărând pe cei mai slabi în faţa celor puternici.
În vremurile noastre ar trebui aprofundată legenda Sfântului Martin, ca exemplu de urmat pentru a fi mai buni, mai mărinimoşi, mai milostivi prin faptele noastre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.