Însoţit de primarul de Strîmtura, ing. Ioan Pasere, am descins la Schitul-mănăstire „Cuvioasa Parascheva” din perimetrul comunei Strîmtura, lăcaş de cult ortodox român, postat într-un cadru monahal şi natural de excepţie, situat la 10 km de centrul civic al acestei comune.
Încă de la intrare ne-au impresionat construcţiile monahale înălţate aici, aproape de cer în locul „Valea Greblei”. Ne-a întîmpinat cu multă prietenie, preacucernicul părinte protosinghel Nifon Neamaciuc, stareţul schitului, care ne-a spus: „Schitul «Cuvioasa Parascheva» de la Strîmtura a fost înfiinţat în anul 2000, cu binecuvîntarea ÎPSa. Arhiepiscop Justinian, pe terenul donat de familia Gheorghe Zmicală şi mama sa, Maria. Aşezămîntul monahal este situat într-un peisaj de basm, care atrage sute de credincioşi şi pelerini din România şi de peste hotare. Lucrările la biserică şi la casa monahală au început în anul 2001. Printre primele lucrări au fost amenajarea şi pictarea în tehnica tempera, a paraclisului de la subsolul bisericii.
În anul 2007, a fost pictat subsolul bisericii schitului în stil bizantin. În 2008, au început lucrările la construirea Altarului de Vară, în 2009, s-au finalizat lucrările la casa monahală, iar în 2013, au început lucrările la biserica din lemn, care apoi a fost acoperită cu şindrilă. Picturile icoanelor pe sticlă şi lemn se realizează într-un atelier cu două spaţii largi, iar cele care sînt finalizate sînt aşezate pe pereţii Altarului de vară, în Biserica Schitului, în Casa cu paraclis. Într-un spaţiu larg de lîngă Casa cu paraclis am amenajat o expoziţie-muzeu cu pictorial pe care noi le realizăm în atelier. Aceste picturi reprezintă chipuri de sfinţi, peisaje biblice etc. În viitorul apropiat, vieţuitorii mănăstirii vor amenaja o expoziţie-muzeu ce va cuprinde cruci din lemn sculptat, realizate tot în incinta schitului”.