Sîmbătă, 11 noiembrie 2017, la „Casa de petreceri a moroşenilor” din comuna Onceşti, într-o atmosferă distinsă, incandescentă, s-a desfăşurat evenimentul cultural de promovare a tradiţiilor străbune, unic în judeţul nostru şi în toată România – „Joc în lătureni”, ediţia a II-a 2017.
Evenimentul şi-a propus să marcheze Lăsatul secului prin prezentarea datinilor şi obiceiurilor specifice localităţilor din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Organizarea, de excepţie, a aparţinut conducerii Consiliului Judeţean Maramureş, preşedinte Gabriel Zetea, vicepreşedinte Doru Dăncuş, în parteneriat cu Asociaţia „Bogdan Dragoş” a urmaşilor nobilimii maramureşene şi cu sprijinul eficient al distinsului domn primar al Oceştiului Matei Godja, proprietarul Casei de petreceri a moroşenilor unde a avut loc manifestarea grandioasă, la care au participat peste 1.200 de persoane: artişti, ansambluri şi formaţii folclorice de muzică şi dansuri populare, solişti vocali şi instrumentişti, dansatori profesionişti şi amatori. Printre invitaţii de onoare a fost prezent şi Liviu Marian Pop, ministrul Educaţiei Naţionale. Au participat reprezentanţi din cinci „ţări”: Maramureşul istoric, Chioar, Codru, Lăpuş şi Oaş-Satu Mare. Casa de petreceri a moroşenilor este cea mai mare sală de evenimente din România. La intrările în Casă, într-un spaţiu larg, a fost amenajată o remarcabilă expoziţie culinară care a cuprins: slănină şi cîrnaţi afumaţi, aşezaţi pe un stativ, caş de oaie, o pîine şi un cozonac cu mac de mari dimensiuni, ceapă roşie uscată, ceapă verde etc. Din aceste gustoase şi apetisante produse culinare s-au înfruptat mulţi participanţi care au servit cîte un păhărel de horincă sau de vin. Toţi cei peste 1.200 de participanţi s-au aşezat la mese îmbelşugate pline de mîncăruri tradiţionale. Primii, pe o scenă amenajată chiar la intrarea în sală a fost Taraful tradiţional din localitatea Leordina Maramureş, care a dat imbold jocurilor populare. Leordenilor le-au urmat oşenii cu jocuri ritmate şi îndîrjite, cu ţîpurituri (strigături) şi însufleţite de cîntece oşeneşti. Într-un crez comun, din piepturile tuturor participanţilor a răsunat puternic Imnul moroşenilor:
“Maramureş plai cu flori/Mîndru eşti în sărbători.” Apoi, un punct remarcabil, cu surprize, l-a constituit evoluţia scenică a rapsozilor naţionali Florentina şi Petre Giurgi, care au susţinut un adevărat concert-spectacol de mare virtuozitate, timp de aproape două ore. A urmat pe scenă rapsodul naţional la taragot, Dumitru Dobrican şi taraful său. Lui Dobrican i-au succedat formaţiile artistice din oraşele Baia Sprie şi Seini. Ţara Lăpuşului a fost reprezentată cum nu se putea mai bine de către prestigioasele Ansambluri “Tradiţii Lăpuşene”, prof. coordonator Viorica Costenar şi “Plaiurile Suciului” din comuna Suciu de Sus, coordonator Mărioara Pop. Jocurile şi cîntecele populare tradiţionale au continuat pînă noaptea tîrziu. Concluzionînd, putem afirma cu toată certitudinea că “Joc în lătureni” de la Onceşti a fost o mare reuşită. Calde şi sincere felicitări se îndreapă către organizatori şi participanţi.