Vineri, 10 noiembrie, a avut loc Balul Bobocilor la Liceul ”George Pop de Băseşti” din Vişeu de Sus. Odată cu trecerea anilor, tematica acestui eveniment devine tot mai diversificată, organizatorii punând la grea încercare nivelul de cultură, isteţimea, aptitudinile, inteligenţa bobocilor intraţi în rândul liceenilor.
De mulţi ani particip la această sărbătoare, dar cea din acest an a fost deosebită. Buna colaborare dintre cadrele didactice (Alina Moldovan, Ileana Sidău, Ioana Timiş) şi clasele mai mari a dus la organizarea unui spectacol mult apreciat de elevii liceului, veniţi în ţinută de gală, care au ”asediat” sala de spectacole a pensiunii ”Nagy”.
Balul este deschis de directoarea liceului, prof Ana Andreica. Aceasta prezintă juriul, format din: dr. Anuţa Pop, director al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, prof. Aurel Şimon şi prof. Ana Andreica. Apoi, prezintă cele cinci perechi de concurenţi. Ştafeta este preluată de elevii Andreica Iulia şi Stoica Pop Octavian, care prezintă filmul desfăşurării activităţilor.
La prima probă, ”Să ne cunoaştem mai bine”, elevii au renunţat pentru câteva minute la numele pe care îl poartă şi, îmbrăcaţi în ţinuta unor personaje îndrăgite de-a lungul anilor de studiu, alese din literatura noastră, s-au substituit acestora. Dragostea pluteşte în aer prin prezenţa a două personaje feminine, Maitreyi (eleva Chindriş Alexandra) şi Veronica Micle (Şimoniac Maria), care, cu toate că fac parte din două ţări şi culturi diferite, scot în evidenţă acelaşi simţământ comun tuturor oamenilor, indiferent în ce parte a globului s-ar afla, şi anume iubirea. Mergând mai departe, remarcăm faptul că a fi inteligent şi a gândi profund poate fi un lucru comun atât celor cu mai puţină carte, dar cu şcoala vieţii – şi aici îl întâlnim pe ţăranul filosof Ilie Moromete (Goina Călin Adrian), simbol al unui mod de viaţă tradiţional, când timpul încă mai avea răbdare, iar oamenii nu se aflau sub presiunea evenimentelor istorice – şi pe intelectualul Ştefan Gheorghidiu (Coman Ioan Cătălin). Trecând de la maturitatea în gândire la inocenţa copilăriei, apare în scenă exponentul celui care pune în practică atâtea lucruri la care alţi copii doar gândesc; e vorba de Nică (Boiciuc Marius), cel care ne-a însoţit copilăria cu atâtea năzbâtii specifice copilăriei sale. De la lipsa de griji a unui copil, se trece la sentimentul pe care-l presupune viaţa de familie, o familie de ţărani autentici, scoţând în evidenţă trăsătura comună a două mame, ce se defineşte printr-un singur cuvânt – responsabilitate: Ana din romanul ”Ion” (Timiş Denisa) şi Mara (Vepreciuc Alina). De la sentimentul curat specific satului românesc se trece la aroganţa specifică ”micului Paris”, în care grija zilei de mâine este lăsată în seama altora, astfel încât cele două personaje care întruchipează defectele societăţii de atunci – madam Protopopescu (Mâţ Cosmina) şi dl. Goe (Ivanic Ionuţ). Ion, din romanul cu acelaşi nume (Pop Ioan Gabriel) – ţăranul sărac, dar harnic, care iubeşte atât de mult pământul, încât renunţă la dragostea lui pentru frumoasa, dar săraca Florica, pentru a se căsători cu Ana, fata bogată din sat, pe care nu o iubea.
Pentru că prezentul nu poate fi despărţit de trecut, organizatorii trec la cea de-a doua probă – ”Cultură generală” – evidenţiind viaţa şi personalitatea celui care a avut un rol foarte important în realizarea visului de veacuri a românilor, Marea Unire de la 1918. Are loc un dialog cu întrebări şi răspunsuri referitoare la viaţa şi activitatea celui care este şi patronul spiritual al Liceului ”George Pop de Băseşti”. În cadrul celei de-a treia probe – ”Talent şi moment artistic” – fiecare concurent are posibilitatea de a fi original, unii cântă la instrumente, alţii recită, unii dansează.
Balul e pe sfârşite, dar apare surpriza: şezătoarea. Se ştie că participanţii la şezătoare erau de toate vârstele, aici se realiza un transfer de valori între generaţii. Fetele tinere aveau prilejul să înveţe multe lucruri de la cele mai în vârstă. Cele care intrau în şezătoare trebuiau să dovedească seriozitate şi maturitate, iar feciorii erau admişi după împlinirea vârstei de 18 ani. Şezătoarea organizată de prof. Ioana Timiş, a fost de excepţie, aducându-ne aminte că obiceiurile, datinile, rămân adevărate sărbători bogate în cântece, dansuri, comori ce nu trebuie uitate sau părăsite. Ele sunt ale noastre, ne caracterizează, ne definesc şi prin ele ne simţim mai bogaţi, mai aleşi, mai altfel decât alţii.
După eliberarea juriului, au fost anunţaţi şi câştigătorii. Miss şi mister boboc au fost: Şimoniac Maria şi Pop Ioan Gabriel. Toţi bobocii au primit diplome din partea şcolii, eleva Cozma Viorica, elevă în clasa a XII-a a sponsorizat bobocii cu truse cosmetice şi dulciuri. A fost o după-masă minunată!