Fermierii din mai multe zone ale ţării s-au întâlnit, zilele trecute, cu reprezentanţii câtorva firme care produc hibrizi de porumb şi îngrăşăminte chimice. Locul ales a fost zona Şomcuta Mare, la un lot demonstrativ de porumb. Astfel, fermierii au avut ocazia de a vedea pe viu cum s-au dezvoltat hibrizii de porumb în loturile demonstrative.
Organizatorul evenimentului a fost şi de această dată Mirela Vereş, reprezentantul firmei Agrocentrum din Baia Mare, care este puntea de legătură între producătorii de seminţe străini şi fermierii români: „Astăzi sunt aici în calitate de organizator al unui «field day» şi totodată

am asigurat legătura între firmele care mi-au pus la dispoziţie seminţele lor pentru loturile demonstrative şi fermieri. Îl avem aici pe domnul fermier Ionel Cozmuţa, care a realizat aceste loturi pe care le putem vedea astăzi. De asemenea, alături de noi avem reprezentanţii firmei Semillas Fito din Spania, cei care ne asigură seminţele din hibrizii Fito. Avem aici şi firma Genezis, ce este producător de îngrăşăminte chimice, dar şi firma Munax, care se ocupă cu utilaje agricole, deoarece suntem interesaţi în acest moment să achiziţionăm şi utilaje. Avem alături de noi şi Direcţia Agricolă, reprezentată de domnul director Virgil Ţânţaş, dar şi Oficiul Fitosanitar, prin doamna Melania Oltean. Nu lipsesc nici reprezentanţii de la Primăria Şomcuta, prin domnul primar Ioan Buda şi APIA Şomcuta Mare, centrul local. Participanţi mai sunt şi fermieri din judeţele Satu Mare, Bihor, Timiş, din Alba, dar şi din Rusia”.
Hibrizi de porumb de calitate

Într-o cultură de porumb, seminţele de calitate sunt cele mai importante, dacă un fermier doreşte să aibă o recoltă bogată, indiferent de condiţiile climatice. Pentru loturile demonstrative s-a obţinut o recoltă estimată la 6 – 8 tone de ştiuleţi la hectar. Reprezentantul firmei de hibrizi de porumb le-a adus la cunoştinţă fermierilor produsele lui: „Mi-aş dori să creăm familia Fito. Chiar am intenţia să împrietenesc şi distribuitorii cu fermierii, astfel încât să devenim ca şi o comunitate. Pe mine nu mă interesează să am clienţi, ci mă interesează să am parteneri. Există aici oameni cu care lucrez deja de zece ani, deci mulţi dintre dumneavoastră mă cunoaşteţi foarte bine. În lotul de aici avem 6 hibrizi, dar Semillas Fito are în portofoliu undeva la 50 de hibrizi. În România însă, încercăm să-i aducem pe cei mai potriviţi. Primul hibrid pe care vi-l prezint în lot este unul nou – ASSIST, pe care eu îl recomand pentru mămăligă, printre altele. Este un hibrid sticlos, cu o masă la 1.000 de boabe bună, cu un indice de plutire bun. Are acea culoare orange care place tuturor. Are bobul destul de mare,” a declarat Claudia Sonda-Ţârca, reprezentant al firmei Semillas Fito.
Direcţia agricolă şi Unitatea fitosanitară, prezente la întâlnire

De la eveniment nu au lipsit cei din domeniul agriculturii, care au avut câteva sfaturi pentru fermierii prezenţi: „Vreau să-i mulţumesc în primul rând domnului Cozmuţa care a acceptat acest parteneriat cu firmele care au furnizat seminţele şi astfel putem să vedem în câmp cultura obţinută. Suntem aici în zona Şomcuta, care este una pomicolă în primul rând, consacrată ca şi zona cu potenţialul pomicol cel mai bun din judeţ şi printre primele din ţară, dar iată că totuşi avem şi cultură mare de porumb care, prin soiurile ce vin din afara României, dă randament”, a spus Virgil Ţânţaş, directorul DADR Maramureş. „Anul acesta putem spune că am avut un sezon destul de bun, mai ales în prima parte a vegetaţiei şi în special pentru porumb, deoarece precipitaţiile au fost abundente. În consecinţă, culturile de porumb s-au dezvoltat foarte bine. Chiar în locurile unde am avut, sporadic, atacuri de Diabrotica (viermii rădăcinilor de porumb), acesta a fost stopat, tocmai prin faptul că, datorită precipitaţiilor din lunile iunie, iulie, rădăcinile porumbului s-au refăcut, prin urmare, tot sistemul radicular s-a refăcut, iar planta a avut putere să lupte împotriva acestor dăunători. Tot în acest context putem spune că starea de vegetaţie a fost una bună, iar ploile din prima parte a vegetaţiei, din aprilie până în iulie şi august, au stopat zborul insectelor dăunătoare, lucru care anii trecuţi ne-a creat probleme mari”, a completat Melania Oltean, reprezentantul Unităţii fitosanitare Maramureş.
Îngrăşămintele, un alt factor important pentru culturi
Nu este de neglijat de fermier nici cu ce hrăneşte planta pentru a obţine o cultură bună. Reprezentantul unei firme de îngrăşăminte a explicat: „Pe lângă partea de seminţe, este foarte importantă şi cea de chimizare. Eu am să vă recomand ce-i bine de făcut. Astfel, pregătirea terenului înainte de semănat este foarte importantă, mai ales în toamnă, când se face arătura, e bine de folosit îngrăşămintele complexe, cele greu solubile, pe bază de fosfor şi potasiu. Din păcate, există foarte multe îngrăşăminte fabricate la noi în ţară din care lipseşte potasiul. De multe ori noi nu observăm pentru că dăm importanţă faptului că există în sol. Ce nu ştim însă este că acesta este legat şi nu se poate absorbi. De aceea este obligatoriu să dăm fosforul cu 6 luni înainte de a cultiva, deci în toamnă, ori înainte, ori după arătura adâncă, sau înainte. Nici potasiul nu trebuie neglijat pentru că este foarte important plantei. De asemenea, îngrăşămintele pe bază de azot e bine ca să le administrăm în primăvară, o parte la înfiinţarea culturii, iar cealaltă la praşilă. Eu recomand mai mult nitrocalcarul pentru că are în componenţă magneziul, cel mai important element în fotosinteză. Avem şi îngrăşăminte foliare foarte bune pe care le puteţi primi de la noi direct în curte, transportate de noi. Nu există intermediari între noi, aşa că preţul nu va fi unul mai mare” – Gheorghe Băican, director comercial de vânzări Genezis în România.