Simpozion în Polonia
Un prim eveniment internaţional care a avut loc la finele lunii septembrie s-a desfăşurat în Polonia. La acest simpozion a participat Réka Kovács. Simpozionul Geologic al Cercetătorilor Tineri este o conferinţă internaţională în care sunt implicaţi cercetători tineri din domeniul geologiei (mineralogie, petrografie, geochimie, geofizică, studii polare, geologie structurală, protecţia mediului). Evenimentul a avut un caracter interdisciplinar, conferind o platformă excelentă de prezentare a rezultatelor ştiinţifice obţinute. Programul conferinţei a constat în prezentări orale, prezentări ale posterelor, vizitarea unei mine de cărbuni “Kopalnia Guido” din Zabrze şi a muzeului Silezian din Katowice. Acest simpozion a fost un bun prilej pentru a promova Muzeul de Mineralogie din Baia Mare şi judeţul Maramureş pe plan european şi internaţional, fiind prezenţi participanţi din Rusia, Ucraina, Austria, Ungaria, Polonia şi România.
Forumul muzeografilor din Ungaria
În ultimele zile din septembrie, Muzeul Judeţean de Mineralogie a fost invitat la „Întâlnirea Muzeografilor din domeniul Ştiinţelor Naturale“, care a avut loc la Complexul Muzeal Savaria, la Szombathely în Ungaria. Cercetătorul ştiinţific al Muzeului, Réka Kovács a participat la această întâlnire, prezentând două lucrări intitulate “Muzeul de Mineralogie Baia Mare la 25 de ani de existenţă juridică” şi “Protejarea şi valorificarea patrimoniului industrial minier al Maramureşului”. Evenimentul a oferit un forum muzeografilor, conservatorilor, cercetătorilor şi directorilor muzeelor, pentru a discuta despre temele şi problemele actuale în domeniul muzeologiei. În acest an tematica evenimentului a fost protecţia şi conservarea colecţiilor.
Prezenţi la Tulcea
Totodată, muzeul băimărean şi-a făcut simţită prezenţa şi la Tulcea, la simpozionul internaţional „Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic, premisă a dezvoltării durabile”, organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. În cadrul acestui simpozion reprezentanţii Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare au participat cu două lucrări. Lucrarea „Patrimoniul natural vs. Patrimoniul cultural” a fost prezentată de Ioan Denuţ – directorul instituţiei, iar cea de-a doua lucrare, „Şcoala de vară Geodiversitate în Maramureş – proiect educaţional în premieră” a fost prezentată de muzeograf Alexandra Sîngeorzan. Simpozionul a cuprins mai multe tematici, precum managementul ariilor naturale protejate, protecţie şi conservare în ariile naturale protejate, comunităţi din ariile naturale protejate şi educaţie ecologică. În prima zi a simpozionului au fost prezentate cele 34 de lucrări înscrise, iar în cea de-a doua zi a avut loc o excursie de studiu pe traseul Rezervaţia naturală Pădurea Babadag – Rezervaţia Naturală Cap Doloşman – Rezervaţia Naturală Enisala.