Administraţia locală, în parteneriat cu Asociaţia Filantropică „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Ferneziu şi Penitenciarul Baia Mare au lansat proiectul „Standarde pentru Baia Mare – Incluziune şi integrare fără discriminare”. Acesta se va derula pe o perioadă de 36 de luni şi are scopul de a creşte calitatea vieţii în comunitatea marginalizată în care există populaţie aparţinând minorităţii rrome.
Prin proiect se va furniza intervenţie integrată, în corespondenţă cu nevoile individuale şi ale gospodăriei din care fac parte cei aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune. Managerul de proiect Bogdan Gavra ne explică: „Proiectul vizează în special Cartierul Ferneziu, loc în care, în ultimii ani, din punct de vedere educaţional, social, structural, nu prea am avut proiecte. De aceea lansarea proiectului am şi făcut-o în unitatea de învăţământ din cartier, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” este parteneră în cadrul proiectului. Pe de altă parte, sala în care ne aflăm şi acest etaj doi al şcolii a fost realizat tot printr-un parteneriat cu Municipiul Baia Mare. În urmă cu trei ani, aici era o magazie, laboratoare vechi şi nu se făceau cursuri. Proiectul lansat acum vine să completeze şi infrastructura calitatea actului educaţional de la această şcoală. Acesta vizează în special copiii din zonă, având mai multe componente: educaţional, social, medical, antreprenorial şi infrastructural”.
Grupul ţintă – 800 persoane aflate în risc de sărăcie
Vizate de acest proiect sunt în principal persoanele aflate în risc de sărăcie care trăiesc în zona fostului combinat Cuprom şi în Cartierul Ferneziu. Mihaela Pintea Traian, expert incluziune – Penitenciarul Baia Mare, dă detalii: „Zona în care vom interveni noi prin proiect începe de la combinat, inclusiv străzile Luminişului şi Horea, şi merge în sus, spre Cartierul Ferneziu. Plecăm de la gospodărie, adresându-ne unui grup ţintă de 800 de persoane aflate în risc de sărăcie, format din copii, adulţi apţi de muncă şi persoane cu vulnerabilităţi. Principalele rezultate aşteptate sunt: 230 de copii aflaţi în risc de sărăcie vor beneficia de educaţie şi hrană caldă. De asemenea, timp de doi ani, vor primi obiecte necesare participării la educaţie: rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă. Aceştia vor participa şi la activităţi extracurriculare, prin programe after-school; 450 de adulţi vor beneficia de informare şi consiliere profesională pentru creşterea şanselor de ocupare. Dintre aceştia, 350 vor participa la formare profesională, 15 la ucenicie, 16 la programe de antreprenoriat, iar 40 vor fi sprijiniţi să-şi implementeze iniţiativele antreprenoriale; înfiinţarea şi funcţionarea unei echipe mobile medicale şi socio-medicale şi a unui cabinet stomatologic mobil; program de sănătate mentală pentru copii; 150 de gospodării în care locuiesc persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune vor fi sprijinite pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, 40 dintre acestea beneficiind de reabilitarea clădirii. Se va amenaja un spaţiu de 140 mp pentru întâlnirea copiilor cu părinţii aflaţi în detenţie la Penitenciarul Baia Mare”.
Primăria municipiului este partener în proiect: „Susţinem acest proiect care, cred eu, se raportează mai puţin la comunitatea rromă. Astfel, el nu este un proiect despre şi pentru rromi, nu este un proiect despre ţigani, despre unguri, nu este un proiect despre români, ci este un proiect despre oameni. Dacă o să înţelegem cu toţii că totuşi trebuie să mergem pe acelaşi drum, pe care să ni-l facem cât mai neted, să ne respectăm unii pe alţii cât mai mult, atunci vom avea o viaţă mai frumoasă”, a conchis Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.
Proiectul se va încheia cu rezultate bune, speră cei implicaţi, în anul 2020.