Cereri puţine pentru ajutoare de urgenţă

0
178

Deşi Maramureşul a figurat pe lista judeţelor cu numeroase pagube în urma furtunii de duminică, 17 septembrie 2017, gospodarii nu s-au înghesuit să solicite ajutoare de urgenţă. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş au fost surprinşi să constate că doar 4 cereri pentru sprijin de urgenţă au fost direcţionate de primării. Mai mult, cele 4 solicitări nu sunt din localităţile grav afectate.
Acoperişuri distruse la locuinţe şi şcoli, maşini avariate de copacii căzuţi – au fost câteva dintre pagubele înregistrate. Localnicii afectaţi au avut ocazia să depună cereri la primării pentru ajutor de urgenţă, ca să-şi repare bunurile. Oficialii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş spun că cel puţin 20 de primării erau îndreptăţite să solicite sprijin financiar – dar se pare că lumea a preferat să se descurce singură.
„În ziua următoare furtunii, respectiv în 18 septembrie, am fost prezent la întâlnirea cu secretarii primăriilor din judeţ şi am făcut câteva precizări legate de acordarea acestor ajutoare. Singurul care a reacţionat a fost secretarul primăriei din Săcălăşeni. Noi am avut apoi o acţiune în teritoriu şi am luat legătura cu toate primăriile, i-am informat direct că aşteptăm de la ei aceste cereri. Am reuşit, prin acest mijloc, să restrângem lista cu potenţiali beneficiari la 20 de primării. Cu un grad mai mare de distrugere a fost comunitatea din Boiu Mare”, a declarat directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar.
Cele patru cereri depuse la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială sunt din Săcălăşeni, dar în urma anchetei sociale s-a dovedit că solicitanţii nu sunt îndreptăţiţi să primească sprijin. În continuare, se pot face solicitări pentru ajutorul de urgenţă, cu condiţia ca motivele ce stau la baza solicitării să fie încă vizibile. „Se mai pot depune cereri. Totul e ca motivele care au dus la depunerea cererii să mai fie vizibile. Dacă mergem la o gospodărie şi acoperişul afectat de furtună a fost reparat, situaţia e mai dificil de instrumentat. Procedura ar fi aceasta: oamenii depun o cerere prin care arată că sunt prejudiciaţi de fenomenele meteo. Cazul respectiv trebuie să se afle şi în raportarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Pasul următor: asistaţi de cei din primărie, noi trebuie să facem o anchetă socială. Când anchetele sunt finalizate, cu propunerile aferente pentru ajutoare, se trimit grupat către Ministerul Muncii”, a precizat Ovidiu Morar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.