Numărul elevilor în comuna Bogdan-Vodă este în scădere, la fel ca în aproape toate localităţile maramureşene. Astfel, dacă la începutul anilor 2000 funcţionau şcoli în două sate, acum a mai rămas deschisă doar unitatea de învăţământ din centrul de comună, unde învaţă puţin peste 200 de elevi.
Şi clasele s-au împuţinat, astfel că de anul trecut există doar o clasă de a V-a, nu două, cum erau până acum: „În momentul de faţă, în comună sunt puţin peste 200 de elevi. Avem şi o grupă de grădiniţă la Bocicoel. Pe toţi ceilalţi, începând cu clasa zero, îi aducem de acolo în centrul de comună, cu microbuzul şcolar. În trecut funcţiona şi în Bocicoel şcoală. Prima dată a început să se comaseze clasele, a I-a cu a III-a şi a II-a cu a IV-a, deci s-au făcut clase simultane, din cauză că elevii erau din ce în ce mai puţini. La începutul anilor 2000 au venit aici clasele V-VIII, iar prin 2006, cred, au venit la şcoala de centru şi clasele mici, rămânând doar o grupă combinată de grădiniţă. Deocamdată funcţionează, pentru că vă daţi seama ce ar însemna ca să aducem cu microbuzul şcolar, de la cinci kilometri distanţă, copiii de la vârsta de trei ani… Dar când nu vom mai avea copii de o grupă, atunci nu vom avea ce face şi îi vom aduce şi pe micuţi aici, la centru. Acum avem înscrişi nouă copii la Bocicoel. Când nu ne va mai aproba Inspectoratul Şcolar, nu vom mai avea ce face decât să-i transportăm în Bogdan-Vodă. Pentru noi este o cheltuială în plus ca să ţinem grădiniţa deschisă, mai ales

iarna, că trebuie să încălzim imobilul, dar e o cheltuială utilă totuşi. Când am fost eu director la şcoală, înainte să devin primar, elevii din comună treceau de 250. Anul trecut au terminat două clase de a VIII-a, însă a intrat doar una de a V-a şi vom avea un singur rând de clase, de acum înainte. Sigur, unele mai numeroase, altele cu elevi mai puţini. Acum sunt cu vreo 15 mai puţini, adică 235 în total. Toate catedrele sunt acoperite, majoritatea sunt profesori titulari. Nu sunt toţi din localitate, însă aceştia fac naveta. Asta iar înseamnă pentru noi un cost în plus, deoarece le decontăm naveta, că aşa spune legea”, spune Anuţa Bizău, primarul din Bogdan-Vodă.