Deputatul PNL de Maramureş, Viorica Cherecheş este la primul mandat de parlamentar. Pe lângă timpul petrecut în Camera Deputaţilor şi în Comisia pentru sănătate şi familie, deputatul maramureşan nu renunţă la practicarea profesiei de medic.
“40 de ani de practică în domeniul sănătăţii, 40 de ani de muncă pentru ajutorarea celor aflaţi în suferinţă nu pot fi uitaţi şi nici daţi la o parte. Săptămânal, îmi împart timpul între şedinţele de plen, cele de comisie, cea de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor, gărzile de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, dar şi în întâlnirile cu maramureşenii, la cabinetul parlamentar pe care l-am amenajat în Clădirea M1 din Centrul istoric al oraşului”, spune Viorica Cherecheş.
Medicul susţine că sănătatea ar trebui să constituie o prioritate pentru orice guvern, iar politicile elaborate în acest domeniu să fie mai atent analizate. Orice investiţie în domeniul infrastructurii sanitare trebuie să fie eficientă şi să genereze efecte pozitive în timp, nu să îngreuneze un sistem aflat în pragul colapsului din cauza unor alegeri mai puţin inspirate.
“Chiar dacă vremelnic fac şi politică, am ales şi acest drum doar din dorinţa de a-i ajuta şi mai mult pe cei care au nevoie de servicii medicale de calitate, dar şi de spitale dotate şi utilate la nivel european. Deşi politica este un domeniu relativ nou pentru mine, din experienţa acumulată în domeniul sănătăţii ştiu foarte bine care sunt plusurile şi minusurile din domeniu. În acest moment, nu finanţarea este cea mai mare problemă din sănătatea românească, ci lipsa de profesionişti în domeniu. O unitate medicală va funcţiona la parametri maximali doar dacă este condusă de un manager capabil, care poate să genereze, pe lângă servicii de calitate, şi o bună administrare a fondurilor de care dispune”, subliniază parlamentarul.
Viorica Cherecheş a condus timp 15 ani unul dintre cele mai importante spitale din judeţul Maramureş şi a reuşit să transforme o unitate medicală aflată în prag de colaps într-o unitate de referinţă. Întregul proces a atras după sine şi o experienţă pe măsură.
“În calitatea mea de manager, cunosc provocările cu care se confruntă sistemul medical românesc, problemele care pot să apară şi care sunt de la nivel financiar până la cel organizatoric sau chiar de infrastructură. O unitate medicală funcţionează asemenea unui mecanism bine pus la punct. În momentul în care toate componentele acţionează coordonat, rezultatul este pozitiv. Orice derapaj poate să dea peste cap întregul sistem”, susţine deputatul.
Un alt capitol asupra căruia insistă parlamentarul este formarea continuă a personalului medical care are nevoie de instruire şi informaţii despre tot ce este nou în domeniu.
“O instruire coerentă şi continuă a medicilor şi a asistenţilor, pentru a fi la curent cu ultimele descoperiri şi practici medicale, este un alt punct asupra căruia trebuie să insistăm în următoarea perioadă. Lucrez cu colegii mei din Parlament pentru a pune la punct un set de legi şi reguli în domeniu. Avem o strategie naţională pentru sănătate, dar nu există un plan coordonat de implementare şi acest lucru este un mare minus pentru că acţiunile devin haotice şi nu dau randament”, a concluzionat Viorica Cherecheş.
Parlamentarul spune că va continua să-şi exercite profesia de medic, în paralel cu cea de parlamentar, pentru că poate să le îmbine armonios în favoarea celor care au ales-o să-i reprezinte în Parlamentul României.
“În decembrie 2016, maramureşenii mi-au acordat încrederea lor ca să-i reprezint în Parlamentul României pentru următorii patru ani. Cu toate acestea, rămân medicul Viorica Cherecheş, cel pe care maramureşenii îl cunosc şi la care vin de zeci de ani. Profesia mea de căpătâi este să tratez bolnavii, dar pentru următoarea perioadă îmi doresc să tratez şi sistemul medical prin iniţiativele legislative pe care le voi propune şi susţine”, a precizat deputatul Viorica Cherecheş.
Anca Miklos
Activitate susţinută în Comisia pentru Sănătate şi Familie
Consumul de tutun este responsabil de pierderea a peste 42.000 de vieţi, anual, în România şi continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. La un an de la implementare, „Legea antifumat” îşi arată efectele şi, în calitate de medic, pot să vă spun că cifrele din statistici sunt în uşoară scădere în ceea ce priveşte incidenţa bolilor pulmonare şi cardiace. Mai mult, eforturile României de adoptare a legislaţiei privind interzicerea fumatului în spaţiile publice au fost apreciate la nivel internaţional, ţara noastră primind pentru prima dată 2 din cele 4 premii acordate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru regiunea europeană, fiind considerată un model de bune practici în colaborarea societăţii civile şi a factorilor decizionali pentru adoptarea Politicii publice de sănătate. Legea 15/2016 pentru Prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun trebuie să rămână în forma actuală. Ar fi timp pierdut să modificăm o lege benefică şi perfect funcţională. Sunt articole legislative în domeniul sanitar care au nevoie urgentă de atenţia noastră, ca să fie aduse în actualitate: Legea nr. 95/2006 privind Reforma în domeniul sănătăţii sau Legea vaccinării”, a declarat dr. Viorica Cherecheş, deputat PNL de Maramureş.