Majoritatea terenurilor agricole din comuna Bicaz sunt lucrate, pământurile sunt îngrijite din mai multe motive, gospodarii primesc subvenţii de la APIA, iar cei care au animale produc furaje.
Dacă nu ar exista subvenţia la hectar, situaţia ar fi cu totul alta, ne spune Ioan Andreicuţ, agentul agricol din primărie: „Aici în Bicaz, avem câţiva fermieri tineri care şi-au cumpărat utilaje agricole şi lucrează pământurile. Deci totul e lucrat. Avem noroc cu subvenţiile de la APIA pentru terenuri, la hectar, că altfel nu s-ar lucra. Rentabile sunt culturile cu porumb şi floarea-soarelui. Din ce am înţeles, au primit un preţ bunicel la floarea-soarelui, au venit după recoltă din zona Carei şi Oradea, de la fabricile de ulei. Deci sunt preţuri bune şi scot oamenii profit şi din porumb. De aceea terenurile sunt lucrate, nu prea găseşti terenuri lăsate în paragină. Avem şi ferme de porci în zonă şi astea au teren arendat pe care-l lucrează, au câte o sută de hectare câte unul şi tot este lucrat”.

„Lucrez terenul pe care îl deţin, de câteva hectare, nu-l las în paragină, că am animale cărora trebuie să le asigur hrana. Ba am mai luat şi în arendă câteva parcele, ca să îmi ajungă cerealele şi furajele. Bineînţeles că primesc şi subvenţie de la APIA, este un ajutor financiar binevenit pentru a avea şi eu la final de an puţin profit. În zona noastră se lucrează terenurile, nu prea vezi pământuri nelucrate”, a spus fermierul Cristi P.