Conferinţă de presă incendiară! Primarul Cătălin Cherecheş condamnă hărţuirea şi abuzurile la care este supus

0
344

La începutul acestei săptămâni, primarul Cătălin Cherecheş a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul teritorial Cluj pentru a i se comunica extinderea urmăririi penale într-un dosar mai vechi. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri, Cătălin Cherecheş a demontat toate acuzaţiile care îi sunt aduse, susţinând ideea că acestea fac parte dintr-un întreg proces de hărţuire îndreptat împotriva sa din momentul în care a devenit primar al municipiului Baia Mare, din anul 2011.

Fals în declaraţii şi coruperea alegătorului. Sunt cele două noi acuzaţii care i se aduc primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş de către procurorii DNA Cluj. În opinia primarului Cătălin Cherecheş, demersul iniţiat împotriva sa de către DNA este unul de hărţuire, o batjocură la adresa sa.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Este un proces de hărţuire care se produce începând cu 2011, de când am devenit primarul municipiului Baia Mare. Îmi este analizată activitatea în detaliu de fiecare dată. Toate lucrurile care ţin de demersurile administrative pe care le fac ca şi primar sau cele pe care le fac colegii mei şi pe care le avizez. Am constatat în 2013 că sunt suspectat în dosarul numărul 12, instrumentat de DNA Cluj, dosar în care am calitatea de suspect pentru jumătate din infracţiunile cuprinse în Codul Penal. Cu siguranţă că lucrurile ar fi fost într-o limită normală dacă cineva ar fi evaluat faptul că nu există niciun fel de prejudiciu în acest dosar, ar fi evaluat faptul că nu există niciun fel de constituire de parte civilă împotriva mea şi ar fi analizat şi luat în considerare faptul că nu există niciun fel de declaraţie împotriva mea.”
În cadrul conferinţei de presă, Cătălin Cherecheş a prezentat pe larg acuzaţiile care îi sunt aduse, demonstrând că nu există la mijloc o faptă de natură penală. În raport cu fals în declaraţii, procurorii au formulat această acuzaţie ţinând cont de declaraţia de avere a primarului municipiului Baia Mare.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „În 2008 am fost unul dintre parlamentarii care am trecut în declaraţia de avere o sumă primită de la mama mea, obţinută în baza unei vânzări a unui imo­bil, o sumă de 1.500.000 de euro. Aveam obligaţia ca timp de un an de zile să trec această sumă în declaraţia de avere. Devenind primar al municipiului Baia Mare, am considerat că trebuie să reamintesc acest lucru şi ca o chestiune de noaptea minţii, se consideră că, deşi este vorba de aceeaşi sumă, acelaşi contract, este vorba despre o altă sumă. O prostie care are de-a face doar cu ordinul pe unitate pe care l-au primit procurorii şi angajaţii DNA de-a executa tot ce mişcă. Eu consider că suntem totuşi într-un stat democratic care trebuie să respecte toate normele legale, tot ceea ce înseamnă drepturi constituţionale, drepturi ale omului, drepturi CEDO, lucru care, din păcate, nu se întâmplă. Am considerat şi consider în continuare că trebuie să vorbesc public despre aceste lucruri pentru că nu e vorba de mine, ci este vorba despre lucruri care se întâmplă multor oameni în această ţară care suferă din cauza acestor abuzuri. Cred că România nu trebuie să fie o ţară a abuzurilor sau o ţară unde oamenii trebuie să fie executaţi după o listă pe care o fac unii sau alţii prin tot felul de vile, sedii ale unor partide sau ale serviciilor secrete, ONG-uri care ascund interese imobiliare. La un moment dat, nimeni nu mă va putea opri să spun cine şi de ce doreşte să îl execute pe Cătălin Cherecheş. Sunt chestiuni care ţin de interese locale şi de procurori care vin, din când în când, prin Baia Mare prin diverse cârciumi şi au diverse înţelegeri de prin 2010 sau sunt alţii, de prin structuri mult mai rafinate şi consolidate din perspectiva statului care, din interese politice şi economice, doresc să dirijeze banul public spre diverşi operatori care doresc un trai mai bun”.
În opinia lui Cătălin Cherecheş, cea mai mare corupţie în România este la nivelul entităţilor de vârf ale statului, făcând referire la Procuratură, DNA şi Serviciile Secrete. Primarul municipiului Baia Mare a făcut public şi modul batjocoritor în care s-a lucrat pentru a-i aduce şi acuzaţia de coruperea alegătorului. În esenţă, Cătălin Cherecheş a ajutat cu bani şi produse o familie nevoiaşă, lucru imputat de procurori ca fiind mituirea alegătorilor la alegerile locale din 2012, tur de scrutin care s-a desfăşurat la un interval de un an de zile de la momentul semnalat.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Iei telefonul unui individ şi să iei nişte mesaje din 2011 şi să observi cum ai ajutat nişte oameni pentru o înmormântare sau pentru Ziua Internaţională a Romilor cu sume nesemnificative de bani sau cu cinci kg de carne sau beri, lucru care s-a întâmplat în 2011 şi spunând, tu procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie că aceasta reprezintă mituirea alegătorilor în 2012. Cătălin Cherecheş dă câteva kilograme de carne şi beri şi câţiva lei în 2011 ca să te voteze după un an şi jumătate. Aceşti oameni ori sunt proşti, ori nu mai au niciun Dumnezeu! Pe de altă parte, am observat că prin astfel de tertipuri se aduc în faza de urmărire penală, ca martori, foarte mulţi dintre cei pe care i-am înscris în lista auxiliară de martori care îi doresc încuviinţaţi de către instanţă în dosarul meu penal. Acest lucru se întâmplă pentru a fi presaţi, pentru a fi constrânşi şi pentru a li se sugera ce ar trebui să spună în instanţă. Mai mult, atunci când lucrurile nu se întâmplă aşa cum îşi doresc cei de la DNA, li se face automat un dosar pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Bineînţeles, că în astfel de dosare nimeni, chiar dacă sunt avizat şi orice fel de declaraţie afectează şi dosarul meu penal, nu îmi este permis accesul la un astfel de demers. Sunt convins că toţi cei care fac astăzi abuzuri vor avea de plătit, ori penal, ori material, ori în faţa lui Dumnezeu. Le-am spus şi ieri celor de la DNA. Măsura în această viaţă nu o dă nici DNA-ul, nici instanţa, o dă doar Dumnezeu. Când faci rău ţi se întoarce rău şi acest rău e dat de către instanţa supremă, instanţă care nu este nici la Cluj, nici la Bucureşti, ci undeva în cer!”
În cadrul conferinţei de presă, Cătălin Cherecheş a vorbit şi despre aspecte legate de ordin politic sau administrativ. Primarul municipiului Baia Mare a ţinut să arate că funcţionează într-o formulă civică, fără niciun fel de legătură cu vreun partid politic. Mai mult, acesta i-a rugat pe cei de la UNPR să nu se mai raporteze la el. De asemenea, în calitate de preşedinte al Coaliţiei pentru Baia Mare, Cătălin Cherecheş s-a arătat dezamăgit de activitatea celor care reprezintă Coaliţia la nivel judeţean, reproşându-le aces­tora că nu au avut nici măcar o iniţiativă pentru a pune în operă ceea ce s-a gândit pentru Maramureş în campania electorală de la alegerile din 2016.
Băimărenii afectaţi de furtună, ajutaţi de autoritatea locală să îşi construiască acoperişurile
Pe linie administrativă, primarul municipiului Baia Mare a arătat că vor fi întreprinse toate demersurile necesare pentru elaborarea unei hotărâri de Consiliu Local care să vină în sprijinul celor care locuiesc în imobile care au acoperişuri ilegal construite. Mai exact, în baza unui parteneriat cu cetăţenii, în funcţie de veniturile lor, aceştia vor putea să achite plata construirii unui nou acoperiş, sumă care în primă fază va fi suportată de Administraţia Locală.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vom face un acord cu ei, le vom demola acoperişurile şi vom izola, acolo unde se mai poate, planşeul sau vom construi acoperişuri noi, legale şi solide. Sumele de bani pe care le vom acorda pentru aceste tipuri de lucrări vor fi recuperate de la locatari într-o perioadă de cinci, şapte sau zece ani, în funcţie de veniturile pe care le au respectivii cetăţeni. Lucrul acesta va fi un proiect la nivel local şi sunt convins că modelul va fi preluat de foarte multe autorităţi locale. Trebuie să înţelegem că nu doar o simplă constatare, respectiv o dispoziţie de primar, ajută. S-ar putea ca de foarte multe ori să strice, chiar dacă este vorba despre un acoperiş nelegal pentru că trebuie să pui ceva în loc şi să consolidezi sau să pui în siguranţă locuinţele oamenilor”
Primarul Cătălin Cherecheş a dorit să sublinieze faptul că Guvernul României a alocat deja banii pentru reparaţiile imobilelor care apaţin autorităţii locale şi care au fost afectate de furtuna din 17 septembrie. Cele mai afectate au fost Şcoala „Petre Dulfu” şi Clădirea Minoriţilor, imobile care vor fi supuse unor reparaţii consistente, integrale nu doar o punere în siguranţă. Mai mult, autoritatea locală a transmis spre Guvernul României şi lista pagubelor înregistrate de către cetăţenii prejudiciaţi în urma evenimentelor de săptămâna trecută. Valoarea pagubelor se ridică la suma de nouă milioane de lei şi se referă la lucrări de reparaţii la autoturisme şi clădiri private. Tot legat de furtuna semnalată în 17 septembrie, primarul Cătălin Cherecheş a arătat că este nemulţumit de modul în care s-a făcut salubrizarea resturilor care au rezultat în urma condiţiilor meteo extreme. Acesta a arătat că angajaţii de la departamentele Disciplina în Construcţii şi Control Mediu au fost detaşaţi temporar pentru a-i verifica pe cei de la Drusal şi Serviciul Public Ambient Urban.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.