Măicuţa stareţă de la mănăstire, Licenţia Lasco, o bihoreancă cu mare credinţă în Bunul Dumnezeu, a venit la Mănăstirea „Dumbrava-Şatra” cu un scop bine definit, acela de a înfăptui aici un riviriment atît monahal călugăresc, cît şi unul de infrastructură.
Măicuţa stareţă slujeşte împreună cu părintele duhovnic Andrei şi măicuţa Florica. Mănăstirea “Dumbrava-Şatra” are această denumire după Masivul “Şatra lui Pintea”, e prima aşezare în acest munte. Aşezămîntul monahal este de fapt o mănăstire de călugări ce a fost ctitorită în anul 1990 de către regretatul preot Ioan Cosma, din Parohia Stoiceni-Dumbrava, în cinstea Martirilor Revoluţiei. Hramul este “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Biserica mare este construită din cărămidă, în formă de cruce latină. Pictura paraclisului în ulei, începută de o pictoriţă anonimă, s-a continuat şi terminat de fraţii în monahism Mircea şi Florea din Mănăstirea Şatra. În zonă se mai pot vizita Fîntîna lui Pintea şi Schitul Şatra (înălţat în anul 1996), care are în componenţă o biserică din lemn şi un paraclis. Ambele obiective se leagă de legenda haiducului Pintea Viteazul care îşi avea aici una dintre reşedinţe. Aici se putea ajunge foarte greu, dar acum, cu sprijinul Primăriei oraşului şi a Consiliului local, implicîndu-se în mod direct primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe, s-a asfaltat 7 km de drum care altădată era “ciuruit” de gropi.
Iată ce ne-a relatat măicuţa stareţă Licenţia Lasco: “Mulţumim din suflet domnului primar Mitru Leşe care ne-a fost de un adevărat şi real ajutor în realizarea acestor lucrări. Acum credincioşii pot să sosească la noi, circulînd cu orice fel de autovehicul şi să participe la slujbele noastre. Ar fi bine şi important ca, o porţiune de drum forestier de 2,2 km să fie şi el asfaltat pentru că este continuarea celui deja asfaltat”.
Cate baliverne in articolul asta… nu este nicidecum o „pictoriţă anonimă”. O cheama Lupascu Paula si este din Tulcea. am lucrat impreuna cu ea la pictura capelei