Pagubele făcute în culturile agricole de mistreţi şi de alte animale sălbatice sunt mai mari pe an ce trece, iar autorităţile locale şi cei păgubiţi nu prea mai au ce face decât să se plângă la autorităţile judeţene şi centrale. Legea nu îi ajută pe fermieri, aşa că aceştia se aleg doar cu paguba. În aceste condiţii, mulţi se gândesc de două ori înainte de a-şi mai cultiva terenurile aflate în apropierea pădurii.
Unii primari se plâng că Legea vânătorii ar trebui modificată, deoarece încalcă dreptul constituţional la proprietate al celor care au terenuri. Deşi s-au făcut nenumărate sesizări, inclusiv la minister, acestea au rămas fără rezolvare.
Ioan Mătieş, primarul comunei Mireşu Mare, ne spune: „Din nefericire, Parlamentul nu înţelege că Legea 407 nu-i constituţională. Se încalcă pur şi simplu dreptul la proprietate a celor care deţin teren. Nu se iau în calcul la ora actuală nici plângerile făcute de către primari. Noi urlăm ca pe vremuri, când se striga dintr-un deal… La fel este şi cu Legea cadastrului. În zonele necooperativizate, au o măsură, iar în cele cooperativizate, unde s-a făcut cea mai mare nedreptate, au altă măsură. Am fost la Ministerul Mediului să discut pe Legea vânătorii şi l-am întrebat pe un director general dacă ştie de ce se duce România pe apa sâmbetei, după care am şi ieşit din acea şedinţă în semn de protest, deoarece el spunea că vânatul este un bun naţional. Da, este. De când e lumea s-a trăit într-o anumită apropiere de animalele sălbatice, dar ce se întâmplă acum este inimaginabil: mistreţii sunt metisaţi şi nu ia nimeni nicio măsură. Eu am atras atenţia, ar fi trebuit ca oficialii statului să fi cerut expertize Academiei române şi universităţilor de profil, să vadă dacă omul ăsta are sau nu are dretate! Am la primărie dosare cu daune produse de mistreţi de mi-s pline sertarele cu ele… Vreau să-i întreb însă pe cei care au putere de decizie dacă au plătit vreo despăgubire în ţară sau în Maramureş. Dacă n-au făcut nicio despăgubire şi sunt atâtea pagube, oare cine-i de vină? Nu e legea proastă?! Şi mai stăm cu mâinile în sân?! Cred că nu există fermier la care mistreţii să nu-i fi făcut pagube în cultură”.
Oamenii nu se pot apăra de animale
Chiar dacă fermierii îşi iau o serie de măsuri de protecţie împotriva mistreţilor, aceştia tot intră în culturi şi fac pagube însemnate. Agricultorii spun că nu se pot apăra de porcii sălbatici care umblă în turme, cu zecile. Ionel Cozmuţa, fermier din Şomcuta Mare, explică: „Mistreţii ne distrug culturile. Am cumpărat şi am instalat tunuri cu gaz, am luat gard electric. Au venit zilele acestea şi vânătorii la o parcelă de porumb. Mistreţii erau înăuntru de câteva zile, deşi era îngrădit cu gard. L-au rănit pe unul. În zona aceasta au împuşcat, în decurs de o săptămână, cinci mistreţi. Porcii vin în turme de 13-15 şi fac ravagii în culturile de porumb. Nu ne putem apăra de ei. O altă problemă este asigurarea: nu ne face nimeni aşa ceva, deoarece nu poţi face pentru mistreţi. Nu ştiu însă dacă în restul Uniunii Europene se poate ca cineva să-ţi distrugă ceva şi să nu fii despăgubit, numai la noi se întâmplă. Porcii fac distrugeri, deci îţi distrug un bun. Dacă cineva îţi distruge casa, maşina, făptaşului nu îi face nimeni nimic?!…”
„Nu ne putem apăra de mistreţi cu nimic, domnule! Intră peste tot şi distrug! Am pus cartofi, mi i-au distrus. Am pus porumb, la fel. Am îngrădit, am pus alarmă cu sunete, am dus câini de pază şi tot au intrat. De despăgubit, nu te despăgubeşte nimeni, că aşa sunt legile la noi! Deci ajungi să nu îţi mai lucrezi terenurile şi să le laşi pustii din cauza mistreţilor…”, a completat Vasile L., un fermier din zona Codru.
Întâlniri între autorităţile judeţene, primari, fermieri şi vânători au tot fost în ultimii ani. Din păcate, până acum nu s-au luat măsuri concrete care să reducă aceste pagube, aşa că păgubiţii nu au ce face decât să se … consoleze cu ideea.