Problema gestionării deşeurilor este una delicată la nivelul întregului judeţ, nu doar în unele comune şi oraşe. Oamenii încă nu sunt receptivi la colectarea selectivă, iar operatorii de salubritate încă nu folosesc toate mijloacele necesare realizării unui serviciu ca la carte. Mai mult, oamenii se plâng că tarifele au crescut în ultima perioadă. Una dintre unităţile administrativ teritoriale cu asemenea probleme este comuna Mireşu Mare.
Primăria i-a înştiinţat pe cetăţeni despre colectarea selectivă a deşeurilor, le-a împărţit saci menajeri şi le-a prezentat graficul de colectare a deşeurilor, însă tarifele de salubritate îi afectează pe toţi, deopotrivă.
Primarul Ioan Mătieş ne spune: „Noi am trimis la fiecare casă graficul de colectare a deşeurilor menajere, cum se face colectarea pe două fracţii – umed şi uscat, şi le-am dat saci. Din nefericire, se tot măresc tarifele la salubritate. Eu nu spun că nu sunt justificate aceste majorări, iar noi avem un buget şi în momentul în care-l depăşim, trebuie să luăm de la alt capitol. E ciudat să tai de la investiţii, spre exemplu, mai ales că avem mare nevoie să reparăm drumurile din câmp, plus că avem nevoie şi de bani pentru cofinanţări la proiectele în derulare. Nu e un lucru normal să luăm fondurile de la aceste capitole. Eu nu văd de ce nu se aplică acelaşi stil de abordare în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, cum fac cei din Comunitatea Europeană, cu staţii de sortare mici, pe comunităţi restrânse şi să ducă numai gunoiul gata paletat, care poate apoi să intre la o staţie mare. Oamenii din comună colectează selectiv deşeurile menajere, însă orice schimbare de metodă este un disconfort pentru ei şi spun că primarul vrea să facă în acest nou fel. Însă nu primarul face legile, ci doar le aplică!”
Colectarea selectivă, grea pentru toţi

Gospodarii s-au obişnuit sau se vor obişnui în curînd să colecteze deşeurile selectiv, dar problema este că operatorul încă nu are capacitatea să gestioneze deşeurile tot selectiv, cum ar trebui.
Ioan Mătieş ne spune: „Serviciul de salubrizare, până la urmă, trebuie plătit de cetăţean. Rolul nostru este să negociem cât de bine ca omul să aibă de plătit cât de puţin. Dar fapt este că operatorul s-a grăbit să-şi mărească tarifele, dar nu adună gunoaiele selectiv, ci tot la grămadă. În aceste condiţii, nu înţeleg de ce trebuie plătit în avans un serviciu care încă nu funcţionează. În ultima perioadă, cred că s-a dublat tariful la salubritate. Mai mult, de la cetăţeni noi colectăm o sumă, iar de plătit plătim o sumă mai mare. Acum noi ce să facem? Cum să le mai cerem bani în plus? Aşa că rămâne ca diferenţa să o acoperim din bugetul public, dar nici asta nu e bine! Deci implicit apar cheltuieli în plus atât pentru cetăţeni, cât şi pentru primărie”.
Cetăţenii se străduiesc să colecteze selectiv deşeurile, însă spun că operatorul nu le ridică aşa cum ar trebui. Doamna Ileana ne explică: „Noi colectăm gunoaiele selectiv, dar nu mai încap. De când au pus aceste igluuri, în primăvară, nimeni nu le-a ridicat, au spus că nu au maşină specială pentru a le ridica, că nu au dispozitivul respectiv. Noi ne-am obişnuit cu ideea că deşeurile trebuie aruncate selectiv în containere separate, dar nu ştiu de ce le-au pus dacă nu au posibilitatea să le golească. Am înţeles că nu au nici contract cu cineva care ar putea să le ridice şi să le golească”.
„Mai aruncăm gunoaiele selectiv, dar le punem şi învăluite!… Ne-au spus de la primărie că trebuie selectate, ne-au trimis şi hârtie acasă. Nu e greu să le sortezi, însă noi la ţară am fost obişnuiţi, o viaţă întreagă, să aruncăm în vale mizeriile. Le strângeam în coş şi jos în vale cu ele! Acum ne mai civilizăm şi noi, intrăm în rând cu lumea modernă. Dar cele selectate se ridică tare greu…”, ne vorbeşte Lenuţa Pop.
Robert PAPP