Deputatul PMP Adrian Todoran se declară îngrijorat de lipsa de reacţie a autorităţilor româneşti în privinţa Legii Educaţiei recent adoptată de Parlamentul Ucrainei. Desfiinţarea învătământului în limba maternă (inclusiv cea română), într-o ţară cu o jumătate de milion de etnici români, nu pare a-l deranja nici măcar pe preşedintele Klaus Iohannis, cel care ar trebui să înţeleagă foarte bine ce înseamnă să fii privat de a studia în limba propriei tale naţii. Până acum, doar Ministerul român de Externe a comentat pe marginea subiectului, însă numai după ce presa a solicitat un punct de vedere.
„Este intolerabil ce se întâmplă. Propria naţie este desfiinţată ca identitate culturală şi lingvistică, într-o ţară pe care ai susţinut-o în lupta sa cu Rusia, iar tu, preşedinte al statului, stai şi te gândeşti oare ce să răspunzi. Klaus Iohannis era PRIMUL cetăţean al acestei ţări care trebuia să aibă o reacţie. Trebuia să declare ferm că este împotriva recent adoptatei legi şi să ceară preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, să o respingă prin veto. Atâta vreme cât va sta impasibil, legea îşi va produce efectele şi nu vom mai putea face nimic”, spune deputatul PMP de Maramureş, Adrian Todoran.
Acesta mai afirmă că Legea educaţiei adoptată de Rada Supremă de la Kiev încalcă tratatele internaţionale care protejează minorităţile naţionale. De asemenea, relaţiile diplomatice dintre România şi Ucraina au de suferit în mod evident. „Articolul 7 al Legii ucrainene a educaţiei stipulează că limba de predare va fi cea ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Această măsură vine în conflict cu prevederile documentelor internaţionale în materie de drepturi ale omului, minorităţi naţionale şi drepturi lingvistice şi culturale, precum şi cu prevederile Constituţiei Ucrainei şi cele ale cadrului legislativ intern privind politicile lingvistice de stat şi minorităţile naţionale. Articolul este nu doar antiminoritar, antiromânesc, ci şi antiucrainean prin consecinţele lui. Acest articol încalcă flagrant şi angajamentele asumate de Ucraina prin Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, semnat la Constanţa la 2 iunie 1997, conchide deputatul Adrian Todoran.
Începând cu 1924, Ucraina a desfiinţat 205 şcoli cu limba de predare română, din cele 282 câte au existat istoric, în tot atâtea localităţi cu populaţie preponderent românească. În prezent, în Ucraina, trăiesc aproximativ 500.000 de români, constituind al treilea grup etnic al ţării, după ucraineni şi ruşi. În anumite zone ale ţării, cum ar fi şi cea desprinsă din Maramureşul Istoric, românii reprezintă principalul grup minoritar.
Cătălin MAN
Eu zic ca nu foloseste la nimic sa va lamentati ca babele. Daca erati baieti destepti ati fi stiut dinainte ce se pregateste. Acum Romania trebuie sa adopte o pozitie dura si trebuie avute in vedere urmatoarele:
– retragerea oricarui sprijin pentru Ucraina
– inceperea de consultari cu UE si SUA sa ne sprijine in recuperarea pe cale pasnica a teritoriilor romanesti detinute in prezent de Ucraina
– dupa obtinerea acordului UE si SUA, constituirea unui grup de lucru comun romano-ucrainean pentru realizarea acestui scop.
E greu de spus cit timp va dura recuperarea teritoriilor romanesti, dar trebuie inceput. Numai asa vom salva identitatea romanilor din Ucraina.