În 1-7 septembrie 2017, o delegaţie de la schitul Soveja din judeţul Vrancea a efectuat un periplu religios pe la mănăstiri şi biserici din judeţul nostru, Maramureş. În fruntea pelerinilor s-a aflat părintele arhimandrit Sofian Ardelean, de sorginte lăpuşean. Mama sa, Lucia Pop, a fost foarte fericită că fiul ei s-a reîntors acasă, fie şi pentru cîteva zile.
Schitul Soveja se află în zona unde au fost ctitorite, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, două locaşuri monahale, schitul Babele şi mănăstirea Soveja. Schitul Soveja se află între localităţile Cîmpuri şi Soveja, la o distanţă de 42 km de oraşul Panciu. De la 1 martie 2011, egumenă a schitului este monahia Irina Nuţă. Măicuţele, pe lîngă slujbele de la biserică şi canonul personal de rugăciune, se ocupă cu grădinăritul, creşterea animalelor, croitoria, pictura, îngrijirea curţii.
Schitul s-a dezvoltat după venirea în iunie 2006 ca preot duhovnic a arhimandritului Sofian Ardelean, cu metanie în Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ. Preotul a întocmit un plan de sistematizare, a construit o chilie pentru duhovnic, a dublat peretele exterior al bisericii, a procurat mobilier. În vara anului 2007, a fost săpată o fîntînă şi s-a montat un hidrofor pentru alimentarea cu apă la robinet. Pentru nevoile obştei, a fost amenajată o plantaţie cu 100 de pomi fructiferi, o seră şi o grădină de legume. S-a mai construit altarul de vară, a fost amenajat cimitirul.
Părintele Sofian Ardelean a venit în periplul religios însoţit de măicuţele Parascheva Leonte, Ambrozia Cozma, Anişoara Chirilă, Elena Teleaca, sora Ioana Poteraş. Ei au vizitat mănăstirile „Sfînta Ana” de la Rohia, „Sfîntul Ilie” de la Dealul Mare, Bîrsana, Săpînţa Peri (şi Cimitirul Vesel), Nicula din judeţul Cluj, Mănăstirea Sf. Ilie din Nuşeni şi Prava din judeţul Bistriţa Năsăud.
La plecare, arhimandritul Sofian Ardelean ne-a vorbit aşa: “Am fost plăcut impresionaţi de frumuseţea locurilor şi de realizările oamenilor de aici. Periplul ne-a folosit mult sufleteşte şi-o să împărtăşim experienţa şi celorlalte măicuţe de la schitul nostru. Ceea ce am văzut aici ne-a fascinat în mod cu totul deosebit şi o să mai venim în pelerinaj. Ne-au impresionat porţile maramureşene şi troiţele din lemn de stejar. Am comandat şi noi o troiţă pentru schit, la meşterul Cătălin Buda din Tg. Lăpuş”.