A şasea ediţie a „Zilei Porumbului” a fost organizată zilele trecute în Şomcuta Mare. La eveniment au participat mai multe firme de top, producătoare de seminţe hibrid, fermieri, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene în domeniul agricol.
În acest an, „gazda” evenimentului a fost un fermier din zona Şomcuta Mare, care şi-a semănat parcelele de teren cu mai multe tipuri de hibrizi. Ionel Cozmuţa a obţinut o producţie mai mult decât bună în acest an, după cum el ne explică: „Ne găsim la Ziua Porumbului 2017 ce are loc la Şomcuta Mare. Nu a mai fost organizată aici până acum. Locul este numit Şesul Şomcuţii, peste drum de Dura. Cu această ocazie prezentăm 26 tipuri de porumb hibrid. El provine de la Maisadour, Fito, KWS, ZP. Sperăm la o producţie de 8-10 tone de boabe la hectar, ceea ce înseamnă că este foarte bine, după cum a fost şi timpul, destul de bun. Deci recolta este frumoasă şi bună calitativ. Am făcut arătură de toamnă, am semănat cu complex de 20-20-0, am fertilizat cu 150 kg. de nitro-calcar. La praşila întâi, am erbicidat cu Adengo, după răsărire, la trei frunze, am dat cu Adengo şi cu SDMA. Rezultatele se văd, erbicidul a funcţionat foarte bine. Am avut ploi, că la erbicid sunt recomandate ploile, şi aşteptăm acum recoltatul”.
Tipurile de hibrizi, văzute în condiţiile naturale
Fermierii prezenţi la întâlnire au avut ocazia să vadă viabilitatea hibrizilor de porumb exact în condiţiile naturale înregistrate în judeţul nostru în acest an. Dacă anul trecut întâlnirea a avut loc în Ulmeni, acum la Şomcuta, în 2018 aceasta se va ţine la Mireşu Mare, după cum ne spune Mirela Vereş, organizatorul manifestării: „Aceasta este a şasea ediţie a Zilei Porumbului. În fiecare an a fost organizată de firme private în parteneriat cu unul dintre fermierii zonei respective. Anul trecut am organizat-o la Ulmeni, acum am venit în zona Şomcuta Mare, iar la anul strategia este să facem întâlnirea în zona Mireş. Sunt foarte benefice aceste întâlniri cu prezentarea de loturi pentru că majoritatea fermierilor, după ce văd mai mulţi hibrizi, încearcă să-şi aleagă exact soiurile de porumb care li se potrivesc cel mai bine, în funcţie de grupă FAO, de maturitatea porumbului, în funcţie de bob, dacă este dentat sau sticlos. Deci are posibilitatea fiecare să-şi aleagă produsul, în funcţie de ce doreşte: pentru furajarea animalelor sau pentru mălai. Am observat deja, la primele impresii, că toţi au spus ce frumos arată hibridul respectiv şi la anul vor pune dintr-un fel sau altul. A prezenta un porumb doar într-un catalog este una, a-l vedea în câmp, în mediul lui natural, este altceva. Aici poţi vedea cum s-a dezvoltat hibridul în funcţie de solul pe care a fost cultivat, în funcţie de doza de îngrăşământ aplicată. Aici ne referim şi la cheltuieli financiare etc. După ce fermierii participă la acest eveniment vin cu lecţia învăţată despre ce doresc să cumpere de la producătorii de seminţe şi pesticide, ştiu ce vor să-şi cultive, pe ce teren, ce suprafeţe şi din ce hibrid, deci este mai uşor pentru toată lumea dacă agricultorii ştiu exact ce vor. În momentul în care te gândeşti să-ţi înfiinţezi o cultură, primul lucru de la care trebuie să porneşti este hibridul şi calitatea seminţei”.
Cinci firme partenere: Maisadour, Azomureş, KWS, Semillas Fito, ZP

La evenimentul din acest an au participat mai multe firme de top în domeniul hibrizilor de porumb. Acestea le-au prezentat fermierilor soiurile lor cele mai bune: „Ca reprezentant tehnic al firmei, eu testez tot materialul care este în curs de omologare. Un hibrid, ca să fie omologat, trebuie neapărat să fie trecut în catalogul european al soiurilor. Hibridul este testat timp de trei ani de zile. În această perioadă, eu mă ocup cu acţiunea de verificare a materialului ce se află în curs de omologare şi testare la nivel de fermă, inclusiv. După ce comisia de omologare îşi dă acceptul în ceea ce priveşte calitatea hibridului respectiv, noi îl testăm în continuare în condiţii reale, iar dacă acesta nu se ridică la aşteptările noastre, atunci îl eliminăm, chiar dacă el a fost omologat. Astfel, unul din cei mai vechi hibrizi ai noştri este Krabas. Îl avem de peste 10 ani în cultură. Acesta se află în topul celor mai vânduţi hibrizi de porumb din România. Potenţialul lui de producţie este mare. Găsim câte doi ştiuleţi pe o plantă, foarte bine dezvoltaţi, cu boabe bine crescute ce conţin o cantitate importantă de amidon şi proteină. Caracteristica acestui hibrid este culoarea roşiatică a bobului, datorită bogăţiei în beta-carotenoizi, precursori ai vitaminei A. Există foarte mulţi fermieri crescători de păsări care cultivă acest hibrid deoarece culoarea lui se transferă şi la ou, acesta având un aspect comercial foarte bun”, a explicat Lupu Nicolae, reprezentant KWS. „Vreau să vă ofer câteva informaţii despre caracteristicile porumbului produs de noi. În agricultură, trebuie să ne raportăm la mulţi parametri: factori de mediu, sol etc. 24C este un hibrid nou. El a fost încrucişat şi are un părinte foarte timpuriu şi unul tardiv. Bobul său este sticlos, are 16-17 rânduri, dar poate urca până la 22, depinde de condiţii”, a spus şi Florin Tulvan, reprezentant Maisadour. Participanţii s-au arătat interesaţi de cele văzute şi au adresat o serie de întrebări producătorilor, legate de caracteristicile fiecărui hibrid văzut, rămânând ca fiecare să decidă ce hibrid va cumpăra pentru anul viitor. Întâlnirea s-a terminat într-o notă amicală, la un „pahar de vorbă”, prilej cu care s-au încheiat şi mai multe contracte ferme.