E greu să distingi, în peisajul pestriţ al zilelor noastre, fapte demne de laudă, mai ales dacă ele se referă la tineri şi la actul artistic deopotrivă. Este şi cazul trupei de teatru alcătuită din liceeni băimăreni, majoritatea de la Colegiu Naţional “Gheorghe Şincai”, trupă iniţiată în urmă cu doi ani şi jumătate de Dragoş Călin, actor la Teatrul Municipal Baia Mare. Dragoş Călin are 26 de ani, este din Botoşani şi a deprins tainele actoriei la institutul din Iaşi. Povestea a început în toamna anului 2014, cu ocazia tradiţionalului bal al bobocilor de la „Şincai”.
“Cu acel prilej, am întâlnit câţiva tineri talentaţi, motiv pentru care în ianuarie 2015 am bătut la uşa conducerii Colegiului Gheorghe Şincai şi le-am propus să înfiinţăm o trupă de teatru alcătuită din liceeni. Ei au zis OK şi ne-am apucat de treabă,” relatează Dragoş Călin.
O premieră, mai multe festivaluri
“I-am primit pe toţi cei care şi-au dorit să facă parte din trupă, a urmat însă o selecţie naturală şi au rămas doar cei care au înţeles şi au acceptat să muncească. Peste opt luni, am scos premiera “Orchestra Titanic”, după un text de Hristo Boytchev, piesă pe care am jucat-o la mai multe festivaluri de profil din ţară, printre care şi Festivalul naţional de teatru tânăr “Ideo Ideis”, preşedinte onorific Marcel Iureş, unde tinerii au avut parte de o companie agreabilă în actorul Pavel Bartoş. După acel eveniment, fenomenul teatral juvenil din Baia Mare a început să crească, tinerii fiind fascinaţi de actul artistic. Astfel că la următoarea preselecţie m-am trezit cu mulţi tineri capabili de la „Şincai” şi de la alte licee. Am decis să-i împart pe cei selectaţi în mai multe trupe şi i-am cooptat în acest proiect şi pe alţi colegi: Eduard Bîndiu, Sabrina Vanci, Denisa Blag, Raul Hotcaş”, ne-a mărturisit Dragoş Călin.
O tentativă de a-i extrage din online
“Le-am cerut odată să definească, într-o singură propoziţie, ce înseamnă trupa pentru ei. Una dintre fete a zis: „Trupa este tot ceea ce nu învăţ pe net”. Nu toţi cei care fac parte din trupa de teatru a liceenilor băimăreni vor ajunge actori profesionişti. Scopul este cu totul altul, tinerii să deprindă anumite abilităţi: să fie dezinvolţi şi să vorbească fluent şi fără trac în faţa unui public. Toate aceste sunt calităţi de care au nevoie în viaţă şi despre care şcoala nu le spune nimic. Privind cu optimism, aş putea spune că ideal ar fi să ajungem să implementăm, în şcolile băimărene, conceptul de educaţie prin teatru. Soluţia este simplă: pur şi simplu directorii de licee băimărene nu trebuie decât să ne permită să înfiinţăm o trupă de teatru în unitatea pe care o conduc. şi să ne pună la dispoziţie o sală în care să putem repeta. De restul ne ocupăm noi”, spune Dragoş Călin.
• În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Este şi de sponsori, care să acopere cheltuielile inerente unei astfel de activităţi. În acest scop, a fost înfiinţată Asociaţia Culturală Art Spot (email:
artspot@yahoo.com, telefon 0756-934.889). Să investeşti în tineri înseamnă să investeşti în viitor, să investeşti în artă înseamnă să devii nemuritor!
Dorin ŞTEF