Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice “Arheus” Ocoliş

0
359

Luni, 4 septembrie 2017, cu începere de la ora 14,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat între scriitorii şi artiştii plastici sosiţi la cea de a XII-a ediţie a Taberei de Literatură şi Arte Plastice “Arheus”, care se desfăşoară la “Casa Marchiş” de la Ocoliş, timp de două săptămâni, sub genericul “Unire-n cuget şi simţiri”.
Este vorba de o tabără de creaţie, cenaclu, expoziţii şi spectacol, ce se desfăşoară sub egida Fundaţiei “Arheus”, preşedinte sculptorul Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, şi de Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, pictor bisericesc şi iconar.

Parastas după cei 200 de scriitori şi artişti plastici din România

Prima întâlnire cu artiştii prezenţi la Tabăra „Arheus” a fost la intrarea în incinta care găzduieşte tabăra, unde sculptorul Ioan Marchiş a ridicat a troiţă din lemn. La baza acestei troiţe, artiştii prezenţi de-a lungul anilor în tabăra naţională de la Ocoliş au adus pământ de la mormintele a peste 200 de scriitori din toată ţară şi l-au pus la baza Troiţei.
Pentru cei peste 200 de scriitori şi artişti plastici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat un Parastas de pomenire, în prezenţa celor sosiţi până la acea oră în tabără, fiind pomeniţi fiecare după numele lui.
La slujba Parastasului au fost prezenţi Vasile Moldovan, prefectul Maramureşului, Doru Dăncuş, vicepreşedintele Con­siliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, Florin Daniel Boltea, primarul comunei Groşi, pe teritoriul căreia se află satul Ocoliş, Prof. Gavril Ardusătan, viceprimar, Pr. Olimpiu Călin Ţura, Florin Pop, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, consilieri locali. Dintre scriitori i-am remarcat pe Ioan Groşan, parodistul Lucian Perţa, scriitoarea Florica Bud, urmând să sosească şi să se alăture celor peste 30 prezenţi şi alţi scriitori şi pictori.

Sculptorul Ioan Marchiş – distins cu “Crucea Voievodală Maramureşeană”

Un moment important, primit cu mare bucurie de toţi cei prezenţi, a fost acela în care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit sculptorului Ioan Marchiş cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Crucea Voievodală Maramureşeană, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea prestigioasă şi competentă de susţinere şi promovare a artei şi culturii creştine, pentru aportul deosebit adus la cunoaşterea şi răspândirea frumuseţilor, valorilor şi patrimoniului sacru al Maramureşului, pentru susţinerea proiectelor comunităţilor creştine ortodoxe şi relaţiile deosebite între Direcţia pentru Cultură a judeţului Maramureş, pe care o conduce, şi Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a înmânat şi Gramata Episcopală care însoţeşte distincţia primită.
În cuvântul său, Prea­sfinţitul Părinte Episcop a spus scriitorilor de faţă:
„Biserica are datoria să recupereze şi să dea viaţă, să salveze o cultură românească creştină în naufragiu. O cultură românească creştină care naufragiază, pentru că nu-i profitabilă, iar în societatea mall-urilor şi a consumurilor cultura nu mai are loc. Şi atunci cine? Biserica, mănăstirile, episcopiile, episcopii. Biserica trebuie să salveze şi să recupereze cultura. Prin mănăstiri, prin preoţii care au vocaţie culturală, prin episcopii care înţeleg că trebuie salvată cultura noastră românească creştină. Aceas­ta va fi calea. Şi de aceea suntem împreună.”

O icoană în dar

Preasfinţitul Părinte Epis­cop Iustin a primit în dar o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, sculptată de fiul Dan Marchiş al sculptorului gazdă. Icoana este un triptic, care cuprinde cunoscuta icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care împunge balaurul cu suliţa, iar aceasta străbate trei registre, ultimul fiind iadul, în care se află balaurul. În scena din mijloc este pictată Maica Domnului, care aşteaptă ca Sfântul Gheorghe să învingă balaurul.
Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.