– angajatorii cu peste 50 de salariaţi, care nu angajează persoane cu handicap, vor plăti dublu la bugetul de stat –
În Monitorul Oficial nr. 648/7 august 2017 a fost publicată OUG nr. 60/2017 care aduce importante modificări în domeniul legislaţiei muncii, între care şi la Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.
Potrivit noilor prevederi, dacă angajatorii care au cel puţin 50 de angajaţi nu angajează persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, începând cu data de 1 septembrie 2017, vor plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Astfel, pe lângă faptul că se dublează suma pe care angajatorii o vor plăti lunar către bugetul de stat (până la 1 septembrie 2017 această sumă reprezenta 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap), începând cu data de 1 septembrie 2017 se elimină şi posibilitatea ca angajatorii să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.
Potrivit noilor prevederi ale art. I, din OUG nr. 60/2017, începând cu data de 1 septembrie 2017, Legea nr. 448/2006 se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 78, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap”.
În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, se introduce o nouă prevedere care priveşte doar autorităţile şi instituţiile publice şi persoanele juridice publice, cu excepţia instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, care, începând cu data de 1 septembrie, au obligaţia organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituţia publică. Această obligaţie nu revine şi persoanelor juridice private.
Persoanele cu handicap angajate la domiciliu beneficiază din partea angajatorului de transportul la şi de la domiciliu al materiilor prime şi materialelor necesare în activitate, precum şi al produselor finite realizate.