Şedinţa ordinară a Consiliului Local Baia Mare a adus în atenţia aleşilor locali mai multe proiecte de hotărâre care fac referire la importante planuri de dezvoltare, urmând ca acestea să fie puse în operă în viitorul apropiat. Astfel, cele mai importante decizii luate în cadrul întâlnirii au făcut referire la modalităţi de facilitare a obţinerii finanţării pe domeniul cultural, dar şi de înfiinţarea la Baia Mare a Complexului Sportiv Naţional „Lascăr Pană”. Taxele impuse cetăţenilor de societatea Drusal pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, respectiv tariful de 6 lei/persoană, au rămas la aceeaşi valoare, chiar dacă operatorul dorea revocarea hotărârii şi majorarea sumei aplicate cetăţenilor. De asemenea, un subiect important al şedinţei aleşilor locali a reprezentat şi parcările din municipiul Baia Mare şi modalitatea în care acestea vor fi organizate şi întreţinute în perioada imediat următoare.
Modalităţi facile pentru obţinerea finanţărilor pentru activităţile culturale
În urmă cu doi ani, primarul Cătălin Cherecheş i-a invitat la sediul administraţiei locale pe reprezentanţii Primăriei Sibiu pentru ca aceştia să le explice funcţionarilor băimăreni facilitarea procedurii de obţinere a finanţărilor pe domeniul cultural. Această idee e revenit în atenţia primarului băimărean.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „O să îi mai aduc din nou şi mi-aş dori să participe şi consilierii interesaţi pe acest domeniu, dar să încercăm să aplicăm modele de finanţare care sunt mai deschise, mai efervescente, în ajutorul celor care vin cu proiecte de calitate şi proiecte de mare anvergură. Pe de altă parte, dacă vorbim de legea 350 ne uităm că am trecut de mijlocul anului şi încă nu am acordat banii pentru activităţile de cultură. Aceste activităţi sau şi cele pe alte domenii sunt de la începutul anului şi viciem astfel buna desfăşurare pe aceste domenii. Anul viitor va trebui să vedem, odată cu aprobarea bugetului, cum facem lucrurile într-un ritm mai alert, în intervalele legale pe care trebuie să le respectăm. Ori funcţionăm în două etape, cu două sesiuni de finanţare, ori mergem pe o sesiune de finanţare mai amplă deşi sumele sunt relativ mici. Împreună cu asociaţiile de pe sport şi cultură trebuie să stabilim care sunt proiectele importante pe care le finanţăm pentru că nu este normal să finanţăm orice, ci va trebui să facem o selecţie mult mai amplă”
Fără taxe suplimentare pentru serviciile societăţii Drusal
La propunerea primarului Cătălin Cherecheş, aleşii locali au votat respingerea plângerii prealabile formulate de societatea Drusal prin care se solicita revocarea hotărârii de Consiliu Local privind ajustarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare din municipiul Baia Mare. În cadrul şedinţei s-a arătat că operatorul de salubrizare a cerut majorarea taxelor raportându-se doar la creşterea cheltuielilor cu munca, avându-se în vedere doar creşterile salariale pentru toţi angajaţii societăţii. Mai mult, în respingerea propunerii s-a avut în vedere şi faptul că nu toţi angajaţii societăţii prestează muncă doar pe raza municipiului Baia Mare. Mai exact societatea Drusal dorea ca odată cu revocarea hotărârii care a stabilit taxa de 6 lei/persoană să majoreze această valoare până la 8,6 lei/persoană.
Orarul de funcţionare pentru unităţile de alimentaţie publică stabilit împreună cu reprezentanţii societăţilor
În cadrul şedinţei de Consiliu Local, primarul Cătălin Cherecheş a propus aleşilor locali dar şi directorului Direcţiei Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei Baia Mare, Gheorghe Gligan organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică. În cadrul acesteia se vor stabili aspecte clare de funcţionare a societăţilor.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Să convocăm o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari şi o întâlnire cu cei din alimentaţia publică pentru a fi mai clari în modul în care putem să acordăm program de funcţionare prelungit pentru diverse tipuri de evenimente. Noi am dorit să eliminăm o restricţie totală, intrând într-o altă zonă care, la fel, generează blocaje. Şi atunci este normal să ştim exact care sunt limitele în care trebuie să se încadreze cei care au astfel de activităţi de alimentaţie publică. Întâlnirea va avea loc cel târziu până la şedinţa din octombrie pentru a avea o imagine clară asupra lucrurilor”
Înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional „Lascăr Pană”
Pentru înfiinţarea în Baia Mare a unuia dintre cele opt complexe naţionale sportive, consilierii locali au aprobat în unanimitate transmiterea în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului a două baze sportive. Este vorba de Sala Polivalentă „Lascăr Pană” şi de terenul de atletism, dar nu şi de suprafeţele aferente acestor două obiective. Astfel, s-a extras din tot ceea ce înseamnă suprafeţe care ni le-a transmis Ministerul Tineretului şi Sportului terenurile care sunt afectate de parcări. Este vorba despre parcarea de lângă Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, stânga şi dreapta, terenul care este în faţa Sălii Sporturilor, respectiv parcul şi terenurile din exteriorul terenului de atletism.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „A existat o discuţie la nivel local cu conducerea Consiliului Judeţean, cu secretarul de stat de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi am apreciat deschiderea vizavi de dorinţa noastră de a reabilita această zonă sportivă. Există un demers naţional de a înfiinţa opt centre naţionale, unul dintre acestea putând fi realizat la Baia Mare. Decizia de înfiinţare trebuie luată până în luna octombrie, din acest motiv dorind să facem aceste demersuri cât mai repede. Sunt surse de finanţare importante din bugetul naţional pentru înfiinţarea acestor centre, respectiv pentru dezvoltarea şi reabilitarea imobilelor din cadrul acestor complexe sportive naţionale. Mă refer aici la Sala Polivalentă, la proiectul pe care îl avem pentru dezvoltarea stadionului de atletism. În acest Complex Sportiv Naţional intră şi bazinul de înot şi Hotelul Sport, dar şi terenul de rugby. Astfel încât, ar fi neinspirat din partea mea să nu folosim această oportunitate care poate genera un plus în ceea ce înseamnă sport la nivelul municipiului Baia Mare. Un Centru Sportiv Naţional este o structură nouă, distinctă de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, administrând tot ceea ce înseamnă bazele sportive. Dorinţa mea a fost să punem câteva condiţii. Prima este ca, dacă constatăm că după un an de la trecerea în domeniul statului nu s-au demarat investiţiile de reabilitare şi modernizare, bazele să revină în patrimoniul Municipiului Baia Mare. Apoi, asigurarea gratuităţii desfăşurării activităţilor sportive şi competiţionale ale Clubului Sportiv Minaur Baia Mare. A treia condiţie este ca Centrul Sportiv Naţional să se numească Lascăr Pană.”
Ipocrizia PSD!
În cadrul şedinţei de Consiliu Local, Irina Smical a ridicat problema managementului eficient al locurilor destinate parcărilor. În cadrul solicitării formulate de către consilierul local se arăta existenţa unor probleme privind parcările din municipiul Baia Mare. Aceste nereguli pot fi rezolvate printr-o propunere făcută de către primarul Cătălin Cherecheş în mandatul anterior, dar sursa de finanţare nu a fost aprobată, culmea, de către consilierii PSD. În cadrul dialogului cu Irina Smical, primarul Cătălin Cherecheş a arătat că îi poartă respect doamnei consilier, dar nu este de acord cu cei care au redactat solicitarea, la mijloc fiind vorba de membrii Partidului Social Democrat Maramureş.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vreau să vă spun că îmi aduc aminte, când în mandatele anterioare, PSD-ul avea şi şapte sau cinci consilieri şi acum a ajuns la trei, dar au avut posibilitatea 27 de ani să frâneze şi construcţia de garaje, să organizeze în diverse moduri lucrurile menţionate. Nu cred că prioritatea în municipiul Baia Mare este taxare, când vorbim de parcări sau alte lucruri. Prioritatea în municipiul Baia Mare trebuie să fie una de a găsi soluţii şi după ce le-am găsit să extragem resurse din aceste soluţii. Nu să pui pe capul cetăţeanului taxe pentru nişte mizerii pentru că astăzi multe dintre parcările de reşedinţă nu sunt reglementate într-un mod foarte clar. Mi-aş fi dorit ca aleşii locali ai PSD-ului care au fost în mandatul trecut să vă informeze, ca să nu vă pună într-o situaţie delicată cu privire la şapte proiecte de hotărâre votate în unanimitate, fiecare pentru câte un cartier în care se stabilea clar studiul de fezabilitate cu privire la drumuri, alei de acces, trotuare, zone verzi, locuri de parcare, inclusiv despre cele amenajate pe zone verzi. Dacă nu mă înşel, atunci când am dorit să luăm un credit pentru a face aceste lucrări în cele şapte cartiere PSD-ul a fost cel care s-a împotrivit în mandatul trecut, fără să îşi dea seama că acele parcări aduceau venituri Municipiului Baia Mare. Nu spun că nu sunt probleme, dar soluţiile la aceste probleme le-aţi aprobat şi în acest mandat prin lista de investiţii.”
Primarul Cătălin Cherecheş a mai arătat că îşi doreşte să facă lucruri de perspectivă şi nu doar să găsească soluţii de moment pentru probleme.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Sunt probleme pe care le ştim cu toţii şi nu trebuie cineva să ni le aducă în vedere şi să ne pună la treabă. Îi invit pe cei care au scris această hârtie, care este atributul unui consilier local şi să înţeleagă că în municipiu nu adaptăm soluţii de moment, ci facem proiecte de durată. Nu sunt de acord cu taxarea şi să creăm un scandal în fiecare zonă de bloc când nu avem clar reglementate unele lucruri. Lucrăm la un studiu de oportunitate şi fundamentare pentru a vedea în final care sunt costurile, care sunt poziţiile în care amplasăm diverse tipuri de parcări şi cum administrăm aceste parcări pentru că este un domeniu de unde se extrag resurse, dar pe de altă parte este un proiect în care trebuie investit zeci de milioane de euro. Va fi o decizie şi sunt convins că de această dată PSD-ul nu se va mai opune aşa cum s-a opus finanţării celor şapte proiecte de reabilitare a străzilor. Sunt convins că lucrurile pot să funcţioneze şi pe baza iniţiativelor pe care le au consilierii locali”.