Vacanţa de vară – cea mai aşteptată perioadă de către toţi copiii, perioada în care pot să se relaxeze şi să se joace în voie. Iar atunci când prin joc se pot învăţa lucruri interesante, e cu atât mai frumos.
Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus (director dr. Anuţa Pop) a venit în întâmpinarea tuturor celor care şi-au dorit să-şi petreacă vacanţa într-un mod atractiv, creativ şi, în acelaşi timp, distractiv, organizând pe toată perioada verii activităţi şi ateliere la Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Activităţi pentru Copii.
Ateliere de arte plastice şi decorative la Muzeul de Istorie şi Etnografie
Zeci de copii au ales să-şi petreacă ore bune din vacanţă la atelierele de arte plastice şi decorative organizate la muzeu. Atelierele s-au adresat iubitorilor de artă şi au oferit posibilitatea unei vacanţe artistice, acoperind o gamă foarte variată: 1. Arte plastice: Pictură – sticlă, pietre, pânză; Desen – natură statică, natură, compoziţie; 2. Arte decorative: Textile – ţesut: tapiserie, scoarţe, bijuterii croşetate şi ţesute, cusături pe etamină; Mărgelit – zgărdane, insecte, bijuterii hand-made.
Atelierele, realizate cu talent şi migală de Ghertruda Zsegora, pictor şi artist textilist, colaborator al Centrului Cultural-Social, s-au bucurat de mare succes. Au participat copii din Vişeu de Sus şi din localităţile învecinate, dar şi copiii veniţi în vacanţă pe aceste meleaguri s-au bucurat de activităţile frumoase. De asemenea, 40 de copii din Constanţa şi 30 de copii din Bucureşti, însoţiţi de profesorii lor, au descifrat primele taine ale mărgelitului alături de artistul vişeuan. De altfel, doamna Ghertruda Zsegora este o prezenţă activă în activitatea artistică, implicându-se mereu în acţiunile propuse de Centrul Cultural pentru comunitate, ea fiind şi coordonatorul artistic al concursului de desen şi pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”.
Cerc de lectură la Biblioteca Orăşenească
Prin intermediul activităţilor organizate în cadrul Cercului de lectură, Gabriela Szerasz, documentarist al Bibliotecii Orăşeneşti şi Monica Grad, profesor de limba română la Liceul Teoretic ”Bogdan-Vodă”, le-au arătat copiilor că literatura se poate învăţa şi prin joc. Cercul de lectură a fost organizat în trei etape: exerciţii de energizare şi de socializare, activităţi propriu-zise şi de evaluare. Astfel, programul a cuprins exerciţii atractive şi motivante, metodele active trezind în permanenţă interesul elevilor. Mai mult, aceste activităţi au creat o punte a cunoaşterii între ceea ce ştiu copiii despre lumea cărţilor şi punerea în practică a competenţei de comunicare, a înţelegerii textului literar, de producere de text literar şi nonliterar. Activităţile au fost aşezate într-un orar flexibil, menit să contribuie la crearea unei atmosfere degajate, plăcute şi relaxante, prin intermediul unor metode de învăţare nonformale.
Prof. Monica Grad îi învăţă pe elevi limba şi literatura română atât la orele de la catedră, cât şi prin intermediul unor activităţi extraşcolare, având un interes vizibil în educarea şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a creativităţii acestora. Alături de documentaristul Gabriela Szerasz, s-a implicat şi în coordonarea concursului de creaţie literară pentru copii din cadrul Festivalului Naţional ”Armonii de primăvară”, iar cercul de lectură organizat pe perioada verii s-a dovedit încă o frumoasă colaborare între cele două doamne, în beneficiul copiilor doritori de cunoaştere.
Jocuri interactive şi ateliere de abilităţi practice la Centrul de Activităţi pentru Copii
Întreaga vară, la Centrul de Activităţi pentru Copii psihologul Camelia Gherheş şi instructorii de educaţie Rodica Brăgău şi Doina Galbăn au organizat activităţi de socializare şi petrecere a timpului, jocuri interactive, alfabetizare şi recuperare în plan şcolar, poveşti terapeutice, lecturi, plimbări în parc, jocuri libere în curte.
Dacă în timpul anului şcolar serviciile Centrului de Activităţi se adresează doar copiilor înscrişi pe bază de dosar şi au drept obiectiv sprijinirea acestora în dezvoltarea personalităţii, în îmbunătăţirea parcursului şcolar şi descoperirea unor abilităţi artistice prin intermediul activităţilor organizate, vacanţa a deschis porţile instituţiei tuturor copiilor interesaţi. Accentul s-a pus pe activităţi creative şi recreative.
Propunând o gamă diversă de activităţi atractive şi interesante, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus a reuşit să ofere copiilor din zonă un mod frumos de a petrece vacanţa de vară. Felicitări tuturor celor implicaţi!