Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi (ITO 2017)
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, peste 100 de tineri ortodocşi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, au plecat ieri, joi, 31 august 2017, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi care are loc la Iaşi (ITO 2017) în perioada 1-4 septembrie 2017.
Delegaţia tinerilor ortodocşi din Eparhie este condusă de Arhid. Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ajutat de preoţi însoţitori.
Tinerii au plecat din faţa Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, iar pe traseul pe care îl vor parcurge vor vizita mai multe aşezăminte monahale. Ei vor fi îmbrăcaţi, pe parcursul reuniunii, în frumoasele noastre costume populare, specifice zonelor folclorice din care provin şi vor purta cu ei însemnele eparhiale.
Primele două Întâlniri ale Tinerilor Ortodocşi au avut loc la Baia Mare, sub directa îndrumare şi binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a sectorului teologic-educaţional, consilier pr. Milan Bălan, la început de septembrie 2013 şi 2014, urmate de cea de la Cluj (2015) şi apoi cea de la Bucureşti (2016).
Întâlnirea de la Iaşi va aduna circa 6.000 de tineri din toate arhiepiscopiile şi episcopiile din ţară, dar şi din majoritatea ţărilor europene, din Asia şi din Africa, chiar şi din America, în organizarea Arhiepiscopiei Iaşilor şi ASCOR Iaşi.
„Este o întâlnire importantă, internaţională, pentru tinerii ortodocşi din ţara noastră, a spus Părintele Arhid. Alexandru Gaborean, a cărei temă se circumscrie într-un cadru mai larg, cel al libertăţii, al mărturisirii şi al jertfei, iar titlul generic poartă acest mesaj direct: „Tânărul în căutarea libertăţii”. Este şi titlul conferinţei pe care Părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu o va susţine în faţa celor peste 6.000 de tineri. Scopul întâlnirii este unul formator, de apropiere de biserică şi înţelegerea valorilor creştine, de cultivare a dialogului, de îmbogăţire a experienţei duhovniceşti, de a descoperi modele de trăire creştină. Să ţinem cont că desfăşurarea întâlnirii are loc în „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” şi în „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, care ne îndeamnă spre cunoaşterea adevăratelor modele care au luptat, la propriu şi la figurat, pentru respectarea libertăţii cetăţenilor ţării, mulţi dintre ei fiind împuşcaţi sau au murit în închisorile comuniste, în chinuri groaznice. În programul întâlnirii un loc aparte îl va ocupa cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de la deschiderea oficială, şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei. Sfânta Liturghie de duminică ne va oferi trăirea în comuniune, la fel ca şi „Marşul Tinereţii”, care va străbate o bună parte din capitala Moldovei, cu sosire la Catedrala Mitropolitană. Luni înainte de amiază va avea loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii.