Mai sînt afine negre şi roşii

0
614
Afinele şi cloacăzele culese cu hrebenele

În zonele Băiuţ, Cavnic şi Budeşti, e încă vremea culegerii afinelor şi a cloacăzelor (afinelor roşii), fructe de pădure adunate din natură şi vîndute la marginea drumului. Unii culegători stau toată vara în zonele de afiniş, locuiesc în corturi. Pentru cules, folosesc un pieptene (hrebene) cu dinţi şi căuc, în care se adună boabele cu frunze şi apoi sînt alese şi chiar spălate, dacă e cazul. Există centre de colectare a fructelor de pădure în Budeşti şi Strîmbu Băiuţ. O găletuşă de 1 litru cu afine costă 15 lei şi la fel şi cu cloacăze. Ana Pop (16 ani) din Cavnic a cules 8 kg de afine şi cloacăze. Afinele roşii (li se mai zice şi merişoare sau foimintz) conţin vitamina C, potasiu şi magneziu, care contribuie la creşterea imu­nităţii, la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui cardiovascular, dar şi la tratarea stărilor de convalescenţă. În plus, trebuie să ştim că aceste fructe elimină acidul uric din organism, contribuind la prevenirea litiazei renale şi a gutei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.